CARANTINA OPINIILOR
Carantina opiniilor nu ajută. Influențarea prin interzicere nu funcționează. De ce să nu-i oprești pe oameni să spună ce gândesc?
Probabil că ai observat și tu că există o tendință tot mai vizibilă de a pune în carantină opiniile și punctele de vedere diferite. Se dorește vaccinarea cu punctul de vedere oficial în doze administrate regulat. Este tot mai vizibilă tendința de a scoate opinia în afara legii și de a interzice vocile care spun ceea ce nu ne place, ce nu vrem să auzim sau nu suntem pregătiți să auzim.
Dar aceasta nu este o știre, un fapt nou, ci este doar o acțiune ceva mai vizibilă. În funcție de contextul social și de ce putere formală sau informală avem, dintotdeauna încercăm să ne impunem voința, să se facă ca noi, să avem dreptate. Este cumva în gena noastră. Vrem să-i influențăm pe ceilalți. Și pentru asta iese la atac instictul primitiv de luptător care ne îndeamnă adesea să stăm departe de acele persoane care gândesc diferit. Iar dacă suntem autorități (manageri, lideri, în conducerea statului) încercăm să suprimăm sub orice formă opiniile contrare sau vrem să îngreunăm cât mai mult posibilitatea de circulație a respectivelor păreri diferite.
De ce este greșită această abordare?
Motivul 1 – Încercarea de influențare este sănătoasă și te ajută să evoluezi, chiar dacă adesea nu-ți place.
Toată lumea încearcă în fiecare zi să influențeze pe altcineva să facă ceva. Încerci să-ți convingi copilul să meargă la școală sau să țină camera deschisă la orele online, să-și facă temele sau să folosească mai puțin timp tehnologia. Încerci să-ți convingi partenerul/partenera de viață despre unde să mergeți în vacanță sau ce mașină să vă achiziționați. Încerci să-ți convingi clientul că produsul sau serviciul tău este cel mai bun. Încerci să-ți convingi echipa să facă un anumit lucru, să accepte un anumit salariu pentru munca depusă. Încerci să-ți convingi șeful că ai o idee bună care poate aduce câștiguri tuturor.
Acestea sunt doar câteva exemple. Ceea ce au în comun însă toate încercările de influențare a celorlalți este că niciodată nu îți garantează nimeni că soluția ta este cea mai bună. Acea convingere este exclusiv rodul orizontului tău de cunoaștere dar și de gândire din acel moment. Iar dovada cea mai evidentă este chiar faptul că pentru orice situație poate exista și o altă variantă la care tu ai refuzat să te gândești sau nici măcăr nu-ți puteai imagina că poate exista. Faptul că tu nu știi sau nu vrei să iei în considerare o altă opțiune, nu înseamnă că acea opțiune nu există și nu este mai bună. De cele mai multe ori prin schimbarea unor păreri apare cea de a 3-a cale. Amintește-ți dacă nu cumva chiar tu ai ales cândva opțiunea celuilalt (pe care inițial nu vroiai să o asculți) și ți-a fost foarte bine.
A lăsa neîngrădite încercările oricui de a ne infleunța reprezintă garanția evoluției. Nu trebuie să ne ferim de încercarea altora de a ne influența. Altceva avem nevoie să știm să facem; îți spun mai jos.
Motivul 2 – Interdicția validează opinia interzisă. Dacă interzici opinia diferită arăți că ești nesigur sau că ascunzi ceva.
Atunci când prin orice mijloace încerci să interzici o opinie este ca și cum ai încerca să stingi focul cu benzină. Oamenii știu instinctual sau din experiența vieții că opiniile divergente se discută deschis. Și înțeleg astfel că dacă nu vrei să spun ceva înseamnă că părerea ta are o problemă, are un viciu. Vrei cumva să mă păcălești. Și atunci mai bine aleg să cred opinia pe care o interzici sau de care fugi. Și, ghici ce? Oamenii nu mai analizează opiniile în detaliu si aleg să creadă opinia interzisă. Vedem opinia supusă carantinei ca pe o victimă și alegem să ținem cu victima. Dacă alegerea este și bună este doar o întâmplare. Însă cel care a încercat să interzică în loc să dezbată este cel care a favorizat acea decizie.
Interdicția arată și lipsa de abilități. Pare mai simplu să fii primul când joci singur. În general orice joc este mai dificil când apare adversarul. Orice opinie își găsește mai repede validarea prin comparația cu o alta.
Motivul 3 – Oricum nu vei reuși să interzici. Interdicția amplifică curiozitatea.
Când îi spui unui copil să nu facă ceva amplifici mai mult curiozitatea și, evident, știi că o va face. Tot așa este si cu opinia. Tu poate vrei interzicerea altei opinii pentru că ești convins că a ta este cea bună. Și poate este chiar adevărat, doar că efectul pe care-l generezi este exact pe dos. Cu cât mai mult ameninți pe cineva cu atât mai aprig oponent devine. Cu cât îngrădești mai mult o părere (oricare ar fi ea) cu atât mai mult o amplifici.
Este ca si cum ai vrea să introduci cu forța anumite convingeri. Spre exemplu așa cum SUA a crezut că proiectul ”Primăvara Arabă” va aduce democrație în lumea arabă. Doar că a avut exact efectul advers și a activat răul. Tot așa cum lumea democratică (un concept tot mai diluat) a încercat să impună democrația în Afganistan iar rezultatul după 20 de ani a fost un eșec lamentabil și costisitor.
Abraham Lincoln spunea că ”O persoană convinsă împotriva voinței ei, rămâne de aceeași părere.”
Gândește-te la asta atunci când vrei să impui o opinie prin interdicția altora. Sau când tinzi să fii de acord cu asta.
SCUTUL ANTIRACHETĂ sau cum ar fi bine să acționezi.
Nu încercarea de influență este problema, ci ceea ce faci atunci când ești pus în fața influenței, cum reacționezi. Fugi, tragi obloanele, spui ”vai vrea să mă convingă să cred altceva” sau alte asemenea, riscând poate să afli o idee bună care te poate ajuta? Sau înveți ce să faci atunci când schimbi opinii, când asculți alte păreri?
Dacă un stat se înarmează și-l privești ca un potențial inamic, faptul că îl izolezi nu înseamnă că pericolul a dispărut. Dacă vrei să te aperi îți construiești un scut (o armată bună, scut antirachetă etc) și porți dialog cu statul respectiv ascultând și opinia lui. Diplomația este mai bună decât războiul. Dialogul și opiniile libere înseamnă diplomația; interzicerea opiniilor este războiul.
Ce ar fi bine să faci este să-ți construiești un scut și să ai dialog cu cei care au alte păreri.
Scutul înseamnă:
- să îți dezvolți abilitatea de a nu decide repede să crezi sau să negi o informație și de a pune la îndoială informațiile indiferent de unde vin.
- apoi să înveți să cauți opinii și argumente opuse, de a verifica din mai multe surse diverse (nu de o singură culoare)
- să-ți antrenezi abilitatea de gândire și analiză critică, logică și de conectare a punctelor, a informațiilor
- în final, să-ți asumi să crezi ceea ce rezultă din acest proces personal.
Interzicerea altei opinii echivalează cu interzicerea gândirii și este o imensă eroare.
În cartea sa ”NU ASCULȚI – Ce îți Scapă și de ce Contează”, Kate Murphy arată cum ar fi cel mai bine să ne comportăm când ascultăm pe cineva. În esență, autoarea spune că ascultarea reală este atunci când încerci să cauți în opinia interlocutorului tău argumente din care rezultă că tu nu ai dreptate. Hmm, de câte ori ai făcut asta? Iar dacă interzici o altă opinie nici nu mai ai șansa să faci asta.
Convingi mai bine dacă lași opiniile libere, dacă argumentezi, explici și răspunzi obiecțiilor și temerilor și dacă îi ajuți pe oameni să învețe să aplice procesul de mai sus.
ÎNCĂ CEVA
Azi acceptăm cu toții (cred) că Pământul se învărte în jurul Soarelui. Doar că știința de până la Galileo Galilei spunea contrariul. Iar atunci când Galileo a afirmat asta a fost condamnat chiar de o mare parte a oamenilor de știință din acea vreme, de tribunalul laic si de inchiziție. Iar apoi a stat în arest la domiciliu până a murit.
El nu putea să-și demostreze indubitabil teoria pentru că metodele de atunci nu erau foarte avansate dar și pentru că cei mai mulți nu erau pregătiți sau nu vroiau să audă o altă opinie. ”Și totuși se mișcă” (Eppur si muove) a spus Galileo, ducându-ți crucea oprobiilor, calomniilor și suferinței pentru a fi avut o altă opinie, pe care azi o acceptăm ca firească. Știința este în continuă dinamică.
Asadar, carantina opiniilor nu ajută. Influențarea prin interzicere nu funcționează. Scutul dialogului, al dezbaterii deschise și al gândirii este mai eficient decât carantina opiniilor.
p.s. Dacă ai găsit ceva interesant distribuie să afle și alții.
Mulțumesc pentru că ai citit această opinie!
HAR!
Dan Irimia/10 Noiembrie 2021