FUNDAȚIA COMUNICĂRII EFICIENTE
Comunicarea este deopotrivă simplă şi dificilă! Poate te întrebi cum este posibil?! Aminteşte-ţi că, de cele mai multe ori, comunicarea pare un lucru firesc şi nu trebuie să faci ceva special pentru asta, dar o poți resimţi ca pe o piatră de moară atunci când viaţa te aduce în situaţia de a vorbi cu o persoană necunoscută sau în faţa unui grup mai mare de oameni. Ca să nu mai vorbesc de relații și vânzări!
Studiile arată că vorbitul în public (adică în prezenţa a mai mult de 3 persoane) reprezintă cea mai mare temere a oamenilor. Și asta pentru că prin comunicare poti fi perceput drept un profesionist sau un amator, prin comunicare poti uni suflete sau dimpotriva poti răni profund, prin comunicare poti transmite iubire sau ură de moarte, prin comunicare poti fi un șarpe sau dimpotrivă, un OM.
Comunicarea are nevoie de studiu profund și de practică într-un mod conștient, dar fundația este esențială. Iar această fundație este constituită, în opinia mea, din câteva principii care rezultă din cele 3 lecţii de bază pe care le-am învăţat despre comunicare şi care îmi sunt deosebit de utile în fiecare zi.
Lecția #1: SPUNE
Iată o anecdotă extraordinară care reflectă cu umor prima şi cea mai importantă lecţie despre comunicare!
Un om de succes obişnuia să-i cumpere mamei sale cadouri exotice. Într-un an a descoperit câţiva papagali deosebit de frumoşi care ştiau să danseze, să cânte şi să vorbească şi care costau 5.000 $/buc. Pentru că erau atât de speciali a cumpărat doi astfel de papagali pe care i-a trimis mamei. Cum era foarte ocupat a reușit să-și sune mama abia după câteva zile. „Mamă, ce părere ai avut despre păsările alea?” Ea zice: „Au fost bune….”. „Nu, nu….Mamă, doar nu le-ai mâncat?! Păsările au costat 5.000 $/buc, ştiau să danseze, să cânte şi să vorbească!” Şi mama îi zice: „Păi trebuiau să spună ceva!”
Aşa o să ajungem şi noi dacă nu spunem ce credem! Vom fi „mâncaţi” profesional (şi nu numai) dacă nu avem curajul să vorbim, putem rata mari oportunități dacă nu ne facem cunoscute ideile la momentul potrivit și putem pierde iubirea vieții dacă nu îndrăznim să vorbim.
Prea des ne este teamă să spunem ceea ce vrem să spunem pentru că nu ştim ce vor gândi ceilalţi și pentru că nu suntem siguri dacă va ieși așa cum ne așteptăm.
Dacă tu crezi în ceea ce vrei să spui, spune-o indiferent ce vor crede sau vor spune ceilalți!
Lecția #2: CE ȘTII
Ca trainer, ştiu că un rol foarte important este să cunoşti foarte bine informaţia pe care vrei s-o transmiţi. Acest lucru este valabil pentru orice vrei să comunici. Iată o poveste sugestivă despre ce spui.
Discipolul lui Socrate a venit la acesta agitat, dorind să-i comunice o informatie pe care tocmai a auzit-o. Înainte să-l asculte, Socrate îl întreabă: “Eşti sigur că ceea ce urmează să-mi spui este adevărat?”. Discipolul spuse: “Nu sunt sigur, eu doar am auzit”. Apoi Socrate îl întreabă: “Ceea ce vrei să-mi spui îmi va aduce vreun beneficiu, îmi va fi de folos?”, iar discipolul spuse: “Ca să fiu sincer, nu cred”. Socrate îi adresează o ultimă întrebare: “Ceea ce vrei să-mi spui este cel puţin frumos sau mă face să zâmbesc?”, iar discipolul spuse “Nu,
chiar dimpotrivă”. Atunci Socrate zâmbi şi îi spuse discipolului: ”Înţeleg că ceea ce vrei să-mi spui ar putea să nu fie adevărat, nu-mi va fi de folos şi nici măcar nu este amuzant. Atunci nu are rost să-mi mai spui!”
De câte ori nu ai fost în preajma unor oameni care îşi dau cu părerea despre orice, oricând, oricum, improvizând şi “înșirând cuvinte goale ce din coadă au să sune”?! Media este plină de ei dar îi poți observa peste tot în jurul tău.
Fii conştient CĂ ȘTII despre ce vorbeşti atunci când vrei să spui ceva! Nu vorbi despre ceea ce nu stăpânești cu siguranță. Să accepţi că nu ştii un lucru nu este un semn de slăbiciune, ci de raţiune.
Lecția #3: RESPECTĂ
Cu siguranţă ai auzit expresii precum “tonul face muzica”, “vorba dulce mult aduce”,”contează mai mult cum spui decât ce spui”.
Anton PANN spunea că “De multe ori, limba taie mai mult decat sabia”. Felul în care comunici, hainele în care îmbraci cuvintele reprezintă butonul de acord fin pentru ca ceea ce vrei să spui să ajungă la sufletul interlocutorului.
Fă referire la fapte şi acţiuni şi nu la oameni! Nu ataca, nu combate omul, interlocutorul, ci eventual ideile lui, spusele lui.
Transmite ideile cu respect pentru interlocutor!
Aşadar, cele trei lecții esențiale pentru o comunicare eficientă formează un îndemn simplu ce poate fi reținut și urmat ușor:
SPUNE ceea ce vrei să spui, vorbeşte numai despre ceea CE ȘTII şi RESPECTĂ-ţi interlocutorul!
Doar urmând aceste 3 lecții simple îți poți îmbunătăți foarte mult modul de comunicare și îți dezvolți relațiile cu cei din jur – partener de viață, familie, colaboratori, șefi, prieteni, cunoscuți etc.
Ai în vedere că orice tehnică avansată de comunicare are valoare și se poate manifesta doar dacă această fundație face parte din modul tău de a comunica. Dacă unul din aceste elemente nu se manifestă în comunicarea ta, atunci nimic altceva nu contează; ceea ce nu spui nu există, dacă obișnuiești să vorbești despre ce nu stăpânești, nu vei fi luat în serios, iar dacă nu îți respecți interlocutorii, atunci cuvintele, ideile tale nu mai ajung la destinație și, poate că erau idei foarte bune.
SPUNE CE ȘTII CU RESPECT!
p.s. Dacă crezi că aceste lecții de bază în comunicare ar fi utile și cunoscuților tăi, atunci distribuie acest articol. Opinia ta este de asemenea bine-venită.
Dan Irimia / 27 Septembrie 2023