”DEGEABA CITEȘTI DACĂ NU APLICI.”
Am văzut în ultima perioadă mai multe postări, articole și chiar video în care unele persoane spun în esență că este inutil să citești cărți dacă nu le pui în practică. Ba chiar adăugău că, atunci când spui că ai citit, de fapt vrei să te lauzi, iar asta îi frustrează pe ceilalți cărora începe să le fie cumva rușine că nu citesc.
Adică să nu mai vorbim de cărți citite că îi frustrăm pe ceilalți care nu citesc. Acesta este fix raționamentul conform căruia să renunțăm la obiceiurile noastre ca să nu-i supărăm pe alții. Cumva mesajul este că dacă tot citesti fă-o tu așa în secret, nu vorbi despre asta că altfel se supără și se timorează cei ce nu citesc.
Din păcate am auzit acest gen de afirmații chiar de la unele persoane pe care le apreciez (cel puțin din perspectivă profesională) și despre care știu sigur că au citit la viața lor.
Din fericire am o altă opinie și m-am gândit să o împărtășesc cu tine pentru ca dacă vei avea ambele opțiuni vei alege mai bine, așa cum crezi tu că este mai potrivit pentru tine. Citește până la capăt pentru că am și o informație surpriză – o listă cu cele mai recente cărți pe care le-am citit.
Pe scurt, îndemnul de a nu mai citi dacă nu aplici și să nu te mai lauzi cu ce ai citit, este TOTAL ERONAT și chiar PERICULOS. Mai ales într-o țară unde cititul nu este chiar prietenul cel mai bun al omului. Românii sunt ultimii în UE la consumul de carte; 11 milioane de români nu au citit nicio carte în ultimul an.
Argumentele pentru a citi, indiferent dacă aplici sau nu.
1.În primul rând este un non-sens, nu ai de unde să știi dăcă poți să aplici până nu citești, iar la final știi dacă vrei și/sau poți să aplici. Nu poți ști doar după titlul cărții dacă o și aplici. La fel este și cu un feedback, cu ceea ce-ți spune un mentor etc. Mai întâi trebuie să afli ce-ți spune și apoi aplici sau nu. Apoi nu citești doar pentru a aplica. Și se mai pune o întrebare: chiar trebuie să aplici imediat? Steve Jobs a făcut cursul de caligrafie fără să știe dacă îi va fi necesar, fără un scop anume. Mult mai târziu a aplicat ce a învățat legat de fonturile utilizate în PC-uri și telefoane.
2.Unii dintre cei care afirmă să nu mai umplem internetul cu îndemnuri la citit si cu laude despre citit, sunt dintre cei care nu prea citesc (motivul nu contează) și care se simt inconfortabil pentru că altii citesc. Este alegerea ta cum te simți când alții spun că citesc. Dacă pentru tine nu este o problemă că nu citești, nu ar trebui să te afecteze că alții citesc și vorbesc despre asta. Adesea ei spun ”tu ai timp liber dacă citesti, eu muncesc nu am timp”. La final o să revin la acest motiv, legat de timp.
3.Unii au un interes direct să nu citești. Ei sunt de fapt oameni care au citit până să spună ”nu citi tu”, că citesc eu, iar tu vino la mine și dă-mi mie bani (mult mai mulți) ca să-ți spun eu ce am citit într-o carte, ce am aflat de la cursuri sau prin coaching de la altii.
4. Nu tot ce citești trebuie aplicat. Ca să ajungi într-un loc plăcut cu mașina trebuie să treci și prin locuri mai puțin atractive, dar este firesc așa. Aparent sună bine să aplici ce citesti. Dar chiar tot ce citești trebuie aplicat? Nu aplici nici tot ce ai învățat la școală, nici tot ce-ți spune un mentor, un coach etc. Ar fi bine să aplicăm, dar nimeni nu aplică tot ce citește, însă asta nu înseamnă că nu îți crești valoarea sau cititul acela nu ajută. Vezi în continuare cum te ajută chiar dacă nu aplici direct.
5.Să ai lecturile la zi în domeniul de care ești interesat este un lucru de bun simț și foarte necesar. Dacă spre exemplu Picasso a scris o carte despre cum să pictezi ca el, iar pe tine te pasioneză pictura, înțelept ar fi să o citești (înlocuiește ”pictura” cu orice altceva). Citești și ca să vezi cum au gândit sau cum gândesc cei care au opinii pe tema care te interesează. Să vezi dacă opiniile tale diferite se suțin față de ce ai citit. Apoi, orice călătorie are un început, nu poti să actionezi în orb, fără să studiezi. Să acționezi fără să studiezi este pur și simplu autosabotaj sau inconștientă. Există o perioadă de internalizare, când informatia dospește și ai nevoie ca ceea ce ai citit/studiat, să găsească mediul și momentul oportun pentru aplicare. Așa că nu tot ce citesti trebuie să aplici. Și nu-i nicio problemă aici. Oricum ar fi, cititul acela te va ajuta chiar fără să-ți dai seama.
6.Crești mai repede dacă citești. De unde vine dezvoltarea ta ca individ? Înveți în scoală, apoi in organizatii, din experientă. Se bate monedă prea mare pe experiență. Dar nu înveți din orice fel de experiență (vezi articol: ”Reflecție sau rătăcire în experiență”). Apoi nu poti astepta să trăiesti pe pielea ta toate experiențele, nu ai avea atâta viață, iar costurile ar fi mult prea mari. Așa, că este util să înveți și de la cei care iată și-au pus experiențele între paginile unei cărti. Asadar crești mai repede dacă citesti cărtile marilor specilisti in domeniul de interes.
7.Cărțile ajută generațiile viitoare. Cei mai multi dintre noi probabil că nu ar putea să meargă să învețe direct de la marii performeri ai lumii in domeniul de interes pentru că ori nu au bani, ori acei experti nu dau consultații, ori poate nu mai sunt în viața. Dar citindu-le cărtile poti învăța de la ei la un pret foarte redus. Ex. Dacă vrei să schimbi sistemul de educatie, cartea ”Scoli Creative” a lui (RIP) Sir Ken Robinson este magistrală și îți oferă argumente si idei concrete valoroase. Dar el nu mai este în viață, însă cartea lui poate fi utilă și aplicată în absența lui. Asadar si generatiile care vin pot învața de la cei care nu mai sunt. Chiar, cum am învăța despre teoriile evoluționiste a lui C. Darwin dacă nu le publica în cărți? Că și mai toată știința de până la apariția internetului.
8.Cei mai bogati oameni din lume au citit și citesc foarte mult (S. Jobs, B. Gates, R. Branson etc). W. Buffet, unul dintre cei mai mari bogați oameni din lume spune că și-a cultivat inteligența citind câte 500 de pagini pe zi. “Citesc mai mult decât gândesc si iau mai putine decizii impulsive decât majoritatea oamenilor”, (VEZI ARTICOL AICI!). Așadar cititul reduce deciziile impulsive. Și marii savanți si inovatori au citit foarte mult, cum ar fi Einstein. Oare de ce?
9. Devii sau rămâi competent în domeniul de interes. Probabil nu ai vrea sa te operezi la un medic chirurg care nu am mai citit nimic de 20 ani. Fă un exercitiu de imaginatie și gândete-te că mergi la un medic și pe masa lui vezi acest anunț ( DE 20 DE ANI NU AM MAI CITIT NIMIC ÎN DOMENIU), te-ai mai opera la el? Sigur îți spune că are 20 de ani de experineță. Oare este suficient? Parcă ai vrea să fi citit ultimele cărți scrise in domeniu, parcă ai vrea să știi că a fost la diferite cursuri unde a exersat noi metode de operatie mult mai sigure și că folosește ultimele descoperiri în domeniu. Înlocuiește ”medic chirurg” cu orice altă meserie.
10.Cititul antrenează gândirea și dezvoltă inteligența și cretivitatea. Dacă citești gândești mai rapid, îți dezvolți imaginația și creativitatea pentru că creierul începe să vizualizeze ceea ce citești. Iar asta te ajuta în orice doemniu. Cititul dezvoltă conexiuni valoroase. Seth Godin spune că ”ideile bune vin adesea din citirea unei cărti.” Citesti ceva intr-o carte și prin conexiune cu ceea ce este de interes pentru tine, dezvolti o idee originală și care îți aduce success. Practic nu ai aplicat nimic din carte, dar ți-a adus inspiratie acolo unde este de interes. Iar chestia asta legata de conexiune o spun mulți: A. Einstein, S. Jobs, E. de Bonno, Seth Godin, Adam Grant etc.
11.Cititul îți imbogătește comunicarea. Vocabularul tău se dezvoltă și poti cu usurintă să vorbesti in public. Ai văzut oameni cu putine cuvinte in vocabular și exprimările lor sunt sărăcăcioase, lipsite de atractivitate, de convingere. Ei iși ascund lipsa vocabularului spunându-ți să vorbeși simplu si la obiect. Da, da, dar nu doar cu ”OK” sau ”trebuie să faci…” etc. Nu motivezi oamenii și nu poti fi un lider real și care să fie urmat, dacă nu ai o comunicare foarte bună. Iar vocabularul vine, ai ghicit, din citit. Cititul îți îmbogățește fluența și competența. Pentru că poți avea o idee și un business extraordinar, dar dacă nu ești capabil să vorbești bine despre el, te autosabotezi.
12.Citiul îți poate salva relatia. Cred că orice om care vrea să aibă o căsnicie, o relatie pe termen lung ar fi bine să citească cartea ”Cele cinci limbaje ale iubiirii” de Gary Chapman. Chiar te ajută și sigur vei dori să o aplici. Apropo, dacă observi că partenera/partenerul citește, înțelept ar fi să o faci și tu. Crede-mă!
13.Cititul este o formă simplă și plăcută de relaxare. Poți călători cu gândul și sufletul în orice colturi ale lumii, poți trăi parțial experiențele altora și, te poate îndemna să o faci și tu. Atunci când citești o carte, un portal se deschide și pătrunzi în alte dimensiuni ale existenței, iar mintea ta se devoltă la propriu.Încearcă, merită!
14.O carte este ca un trigger către următorul nivel. Vei realiza (după ce citesti câteva cărti) că vorbesti altfel, că gândesti altfel, că îți vin mai ușor idei. O să-ți placă acea varianta a ta. Și ceilalti te vor aprecia. Mă rog, cu exceptia celor speriati că citesti.
15.Cititul te ține viu, dezvoltă omul în ansamblu, cultivă o natiune, o scoate din întuneric și contribuie la cresterea gradului de libertate, constiintă de sine și descoperă spiritul viu din fiecare dintre noi. Sigur, guvernantii nu vor să fii prea deștept, prea citit că să te poată conduce așa cum vor ei. Oamenii cultivați sunt greu de manipulat. Ca să nu mai vorbesc de faptul că cititul (ca și alte activități care antrenează mintea) reprezintă antidotul pentru boala secolului – Altzheimer.
Vezi acest DISCURS al dr. Benjamin Carson (probabil cel mai mare neurochirurg al lumii) despre povestea lui din copilărie în legătură cu cititul.
Nu ai timp de citit? Fă-ți!
Unii spun că nu au timp, sunt foarte ocupați cu munca pentru că obișnuiesc să stea la serviciu până seara. Și eu am avut o perioadă în care credeam că Planeta stă și pe umerii mei; din fericire mi-am dat repede seama că stă și singură. Dacă citesti doar 10 pagini/zi (adică 5 file), citești in 20 zile o carte de 200 pagini. Dar poate în weekend sau vacanțe poti citi mai mult. Eu citesc de regulă dimineața 10 pagini, dar nu în toate zilele, iar în weekend-uri ceva mai mult. Sigur, că pot fi perioade, luni în care ai activități mai multe, mai grele și este de înțeles. Sau ești mamă și 2 ani esti mereu lângă bebeluș. Dar aceste sunt exceptii. Mai ești și în concediu. Nu poti spune că timp de 5-10 ani nu ai citit nimic. Acolo este o alegere. Dacă vrei să citești, găsești timp, nu scuze.
Cum să aplic?
Unii nu știu cum să aplice ceea ce citesc într-o carte desi sunt intresati. Și acesta este un motiv care stă în picioare. Există o diferență între a ști, a înțelege și a aplica o idee, o informație. Cartea te ajută să știi și să înțelegi. Și este esențial, pentru că nu poți aplica ceva ce nu știi sau nu înțelegi. Unele cărți au incluse și mecanisme de aplicare în practică. Dar, în general pentru a pune în practică ai nevoie și de alte abilități precum și de o atitudine corespunzătoare. Asta nu înseamnă să nu citești pentru că nu știi cum să aplici. Ai nevoie să-ți dezvolți și competențele de punere în aplicare.
Însă există rezolvare dar care evident te implică. O metodă simplă este să ții cartea pe care ai citit-o și din care vrei sa aplici ceva, chiar in fața ta pe birou sau acolo unde petreci mai mult timp. O să vezi că în timp, ori muți cartea de acolo (adică renunți intenționat la aplicare, ajungi la concluzia că nu vrei să aplici), ori începi să aplici. Iar aici găsești și alte metode pentru a aplica ceea ce citești într-o carte sau într-un curs: CUM CITIM O CARTE DE DEZVOLTARE PERSONALĂ.
CONCLUZIE.
Cititul este o alegere, iar vorbitul despre cărțile citite este o necesitate. Când vorbești despre ce ai citit, întelegi mai bine și acesta este momentul în care începi să aplici. Așadar vorbitul despre cărți și despre ce ai citit este chiar un început de strategie pentru aplicare. Dar, poate chiar mai important, dacă vorbești despre ce ai citit poți să-i inspiri și pe alții să o facă și devii un exemplu pentru copiii tăi.
Dacă nu știi ce să citești, începe cu ceva după descrierea sau la recomandarea unor oameni pe care-i apreciezi. Găsești AICI 15 CĂRȚI CU DESCRIERE care ar putea să-ți fie utile. Iar dacă ești interesat îți pot da și lista cu cele cca. 25 de cărți citite de mine în ultimii 2 ani. Cam puține. Dacă o vrei scrie-mi în privat și ți-o trimit.
Unii pot vedea aici că m-am lăudat că am citit, iar altii pot vedea că vreau să ofer și altora bucuria și utilitatea lecturilor mele.
Spor la CITIT! Citește orice te atrage, dar citește, fii curios! Este recomandat chiar în exces, nu are contraindicaații. Și să nu-ți fie jenă să vorbești despre ce citești.
Har!
Dan Irimia/26 ianuarie 2022