VESTEA MIRACOLULUI EDUCAȚIEI
Învățarea continuă este salvarea noastră
Dezvoltarea continuă reprezintă salvarea noastră, educația este însăși viața. Pentru că o viață fără învățare și instruire continuă este ca o plantă neudată; este doar o chestiune de timp pentru a se usca și a muri. Iar oamenii ”uscați” se cunosc ușor și, în funcție de rolul lor în societate, pot ”usca” mediul pentru cei din jurul lor.
O plantă udată cu regularitate rămâne verde și ne oferă oxigenul care asigură viața. Omul care învață continuu rămâne în joc, rămâne o opțiune viabilă în domeniul în care se pregătește și contribuie la evoluția societății și la succesul general și personal.
”Învățarea este sufletul speciei noastre. Suntem ceea ce învățăm.” spune Alex Beard in cartea ”Născuți pentru a învăța”
Nu există succes pe termen lung fără învățare pe termen și mai lung.
Educația ne-a scos din peșteri, ne-a învățat să lucrăm împreună, să socializăm, să inventăm lucruri care ne-au îmbunătățit și lungit viața (studiile arată că trăim de două ori mai mult decât acum 150 de ani).
Învățarea continuă ne-a făcut mai civilizați, ne-a învățat să trăim împreună, să fim mai toleranți, să oprim în mare măsură războaiele, educația ne-a dezvoltat inteligența și ne-a făcut mai umani. Prin educație ne-am apropiat mai mult de înțelegerea Divină.
Privind la scara istoriei, educația a fost motorul evoluției noastre ca specie.
Iar procesul nu s-a încheiat. Avem nevoie de educație, de pregătire și învățare poate chiar mai mult ca oricând pentru că lumea este într-o etapă profundă de schimbări cărora le putem face față doar prin educație și învățare.
Celebrul scriitor englez H.G. Wells spune că civilizația este cu atât mai dezvoltată cu cât educația reușește să mențină și să-și sporească avansul față de catastrofă. Și pentru a menține și chiar a lua un avans hotărâtor față de catastrofele diverse, avem nevoie să învățăm continuu și să ținem pasul cu viața.
Avem nevoie de dezvoltare continuă și pentru a învăța cum folosim noile descoperiri, tehnologii și abordări în diverse domenii. Avem nevoie să învățăm ce să schimbăm și la ce să renunțăm din trecut pentru a face loc prezentului. Cu cât înțelegem mai repede acest lucru cu atât vom reuși mai repede și mai bine.
Vestea miracolului educației. O, CE VESTE MINUNATĂ!
De aceea, toți cei care s-au trezit și învață constant, dar mai ales toți cei care, într-un fel sau altul, se ocupă de educație, de învățare și dezvoltare, au responsabilitatea de a duce în lume nu doar învățarea în sine, ci și vestea miracolului educației și a dezvoltării continue care ne eliberează și ne luminează calea evoluției. Educația este forța din interiorul fiecăruia, este energia care ne ține în cursa vieții și o face mai bună, mai plăcută, mai ușoară și mai plină de sens.
Așa că devine tot mai necesar să vorbim mult, des și bine despre rolul educației, învățării și dezvoltării continue.
Laboratoare de învățare, experimentare și practică.
Școlile, universitățile, cursurile de orice fel trebuie să fie locuri care favorizează apariția ideilor noi, să fie adevărate generatoare de creativitate și primele ateliere unde se experimentează abordările diferite.
Locurile unde se produce educație și învățare trebuie să fie organisme vii, în care totul este posibil, trebuie să fie locuri de joacă cu ideile și conceptele. Un concept teoretic care nu este pus într-un context real, într-un exercițiu practic, într-o experiență, nu ajută la conștientizare și atunci oamenii nu sunt interesați de acel concept. Unirea punctelor între teorie și practică trebuie să se facă în sala de curs. Abuzul de teorie este ca mâncatul în exces, dăunează grav sănătății învățării.
Școlile și companiile de training și dezvoltare trebuie să fie capabile să creeze comunități de oameni care gândesc liber și experimentează idei noi.
De aceea toți cei care se ocupă de educație și instruire nu trebuie să fie o frână în calea inovațiilor, a experimentării, ci trebuie să fie laboratoare deschise care ajută societatea să adopte și să folosească noi idei, tehnologii și comportamente.
Rolul organizațiilor și profesioniștilor în educație și dezvoltare nu este să consolideze metodele trecute pentru că ele au dat rezultate în trecut. Viața de azi nu mai este cea de ieri, iar educația trebuie să pregătească oamenii plecând de la aceste realități. Sper că acest pasaj să fie bine înțeles, nu tot din trecut este nepotrivit în învățare, dar felul în care o facem poate fi complet neadecvat, ineficient și de nedorit.
Trebuie să-l contrazicem prin fapte pe Alex Beard care spune că ”Trăim într-o epocă informațională și muncim într-o economie a cunoștințelor, însă școlile noastre sunt relicve ale epocii industriale.” Iar această constatare este valabilă din păcate și pentru multe cursuri pentru adulți.
A venit timpul pentru a sări la alt nivel al învățării și educației în orice loc și pentru oricine.
Nu poți să-i înveți pe alții dacă tu însuți nu înveți.
Iar profesorii, trainerii, liderii care sunt mentori pentru oamenii din echipele lor, au responsabilitatea sacră de a fi ei înșiși lideri în învățare, să fie exemple vii, să citească, să învețe și să experimenteze în fiecare zi ceva nou.
Dar nu poți să-i înveți pe alții dacă tu însuți nu înveți, nu poți să încurajezi creativitatea și inovația dacă orele și cursurile tale sunt ”uscate”, îmbătrânite și chiar lipsite de viață.
Iar dacă în maxim o lună, nu ai învățat nimic nou, deja ai început să nu mai fii de actualitate.
Cheia este instruirea de înaltă calitate, adaptată lumii de azi.
Educația, instruirea nu trebuie făcute oricum, cu argumentul că mai bine să fie chiar și de o calitate mai redusă decât deloc. Un astfel de mod de gândire favorizează mediocritatea, superficialitatea și înghețarea în trecut. Educația, cursurile de slabă calitate, plictisitoare, axate pe informație și nu pe abilități, îi îndepărtează pe cei mai mulți oameni de magia pregătirii și dezvoltării continue. Acolo unde ”merge și așa”, nu mai merge.
Oamenii nu mai vor instruire de orice fel și încearcă să o evite. Instruirea de proastă calitatea este mai periculoasă chiar decât lipsa instruirii pentru că îndepărtează oamenii de participarea la cursuri. Dacă țara noastră este pe penultimul loc în UE la participarea adulților la învățare, școlile și companiile de training au o responsabilitatea mare în acest sens.
Compromisul sub orice formă cu calitatea educației, a pregătirii oamenilor (adulți și elevi) transformă rapid o călăuză pricepută într-un ghid de ocazie care-și pierde elevii și cursanții în jungla informațiilor și ideilor și conduce la creșterea reticenței pentru ideea de învățare și pregătire continuă.
Educația, instruirea de înaltă calitate, adecvată lumii de azi, reprezintă cheia pentru ca oamenii (elevi și adulți) să iubească învățarea și dezvoltarea continuă. ROMÂNIA EDUCATĂ, dar NU ORICUM.
CELE 4 CONCLUZII DESPRE EDUCAȚIE ȘI CURSURI:
- Aduceți vestea miracolului educației; Să vorbim mult, des și bine despre rolul și beneficiile educației, învățării și dezvoltării continue.
- Laboratoare de învățare, experimentare și practică; Școlile, universitățile, companiile de training de orice fel trebuie să fie locuri care favorizează apariția ideilor noi, să fie adevărate generatoare de creativitate și primele ateliere unde se experimentează abordările diferite.
- Nu poți să-i înveți pe alții dacă tu însuți nu înveți; Dacă în maxim o lună nu ai învățat și aplicat nimic nou, deja ai început să nu mai fii de actualitate.
- Cheia este instruirea de înaltă calitate, adaptată lumii de azi; A venit timpul pentru a sări la alt nivel al învățării și educației în orice loc și pentru oricine – profesori, traineri, instructori, lideri și manageri etc.
EȘTI INTERESAT DE MAI MULT?
1.Ar putea să te intereseze și articolul: APEL LA DECENȚĂ ÎN ACREDITAREA TRAINERILOR (FORMATORILOR)
2.Dacă vrei să înveți să creezi și să livrezi cursuri și prezentări captivante, relevante și orientate spre dezvoltarea abilităților, accesează detalii despre ”IDEAL TRAINING PROGRAM (I.T.P.)”
Fă un cadou cunoscuților tăi trimițăndu-le această veste minunată despre MIRACOLUL EDUCAȚIEI!
Mulțumesc pentru că ai citit acest articol!
p.s. Comentariile tale sunt bine venite!
Dan Irimia / 18 Decembrie 2023