TRAINING COMPLET | DUPĂ MODELUL PREGĂTIRII SPORTIVILOR
Când eram mai tânăr eram foarte pasiont să joc fotbal. Nu am jucat la un nivel foarte înalt (și asta mai ales că nu era o ”meserie de viitor”), dar am jucat suficient cât să am parte de antrenamente profesioniste (mai ales la Școala Sportivă, cine știe ce era aceea).
Așa am înțeles că dacă vrei să obții performață nu este suficient ce ai învățat autodidact pe maidan, ci ai nevoie de un antrenor care să te învețe toate abilitățile într-un mod profesionist, complet, care se leagă și reușești să obții rezultatele pe care le dorești.
Un antrenor foarte bun te ajută să intri în liga mare, te învață să strălucești și să câștigi.
Când am început să livrez cursuri aveam de fiecare dată un puternic sentiment că modelul clasic de concepție și livrare a cursurilor era incomplet, că lipseau piese esențiale. Și chiar așa era și încă mai este.
Astfel mi-a revenit în minte modelul de antrenament al sportivilor de performanță. Mi-am dat seama că pentru ca participanții la curs să dobândească efectiv abilitățile și să știe să le folosească la un nivel cel puțin bun, trainerul trebuie să aplice MODELUL PREGĂTIRII SPORTIVILOR DE PERFORMANȚĂ care include 5 ETAPE.
Acest model unic pe care l-am creat este și în acord cu așteptările conducătorilor companiilor, a trendurilor în pregătire și dă relevanță concretă și vizibilă pregătirii.
După mai mult de 15 ani de experiență în training, am convingerea că doar o asemenea abordare în cursuri poate cu adevărat să dezvolte abilități și poți vedea un progres clar în abilități dar și în rezultate.
Sigur că un astfel de model este mai dificil de realizat în anumite situații. Dar noi nu trebuie să abandonăm calea care aduce rezultate mai bune doar pentru că este mai provocatoare sau mai lungă. Nu tot ce este scurt este și valoros și de multe ori calea mai scurtă este de fapt mai lungă.
Iată CUM FUNCȚIONEAZĂ modelul pregătirii sportive pentru un curs concret: ”IDEAL TRAINING PROGRAM (I.T.P.)” – program unic și complet de formare și dezvoltare a trainerilor profesioniști și a tuturor celor care se ocupă de instruire.
ETAPE:
-
PREZENTARE (explicații, discuții, idei etc)
În această etapă este vorba despre prezentările realizate într-un mod atractiv și captivant cu elemente de conștientizare a utilității pentru fiecare persoană. Prezentarea informațiilor este însă împărțită pe diferite momente din curs și combinată cu celelalte etape.
Primești explicațiile, participi cu experiența ta și se dezbat ideile și conceptele. Partea de prezentare este limitată astfel încât să existe timp mult mai mult pentru celelate etape.
!!! Din păcate, în majoritatea cursurilor clasice de formator accentul se pune pe partea de prezentare și astfel celelalte etape se fac superficial sau unele chiar nu se fac deloc.
-
ANTRENAREA FIECĂREI ABILITĂȚI
Aici este foarte clar, absolut toate abilitățile trebuie antrenate, nu doar unele și antrenate până știi să la faci cel puțin la un nivel bun. Înveți cum să o faci și ”tragi la poartă” până marchezi, până reușești.
La ”IDEAL TRAINING PROGRAM” se antrenează efectiv fiecare abilitate în parte, unele chiar de mai multe ori până știi foarte bine să le execuți.
Spre exemplu, concepi și susții toate cele 15 tipuri de activități practice ce pot fi efectuate în cursuri. În toate cursurile clasice de formatori practice maxim 2-3 tipuri și despre celelalte primești cel mult câteva informații teoretice.
Nimeni nu te antrenează pentru toate cele 15 tipuri de activități practice și atunci te întrebi de ce nu le aplici în cursurile tale. Degeaba citești despre ele, este ca și cum ai citi cum să înoți sau cum să dansezi.
Și asta pentru că în respectivele cursuri se pleacă de la o durată și un program fix, de regulă cât mai scurt, ca să ai senzația că ai făcut ceva. La IDEAL TRAINING PROGRAM plecăm de la scopul de a ști să practici toate abilitățile, iar timpul este doar o estimare care poate fi depășit (fără creșterea prețului). Sigur, nu ai mai auzit așa ceva.
!!! Mai mult, în cursurile de formatori clasice (inclusiv în cele în care înveți să creezi cursuri online) nu sunt antrenate toate abilitățile, primești doar un feedback sumar pentru 1-2 activități pe care le-ai realizat și, presupunând că ai înțeles, tu trebuie să aplici feedback-ul și să-ți iasă mai bine în viitor în situații reale (fără să mai vadă trainerul), deși din practică șim că asta nu se mai întâmplă decât foarte foarte rar.
Cum ar fi ca un atrenor să-și antreneaze sportivii doar la 2-3 abilități, iar pentru celelalte 5-6 abilități le-ar spune să le pregătească singuri acasă?
-
ANTRENARE PE GRUPURI DE ABILITĂȚI
Acest punct în training este esential pentru că te ajută să legi câteva abilități într-o situație specifică.
EXEMPLU: Înveți să concepi un Power Point, să susții prezentarea unui subiect specific și să coordonezi desfășurarea unei activități practice aferente. Ai nevoie ca anterior să fie antrenate foarte bine și complet fiecare dintre abilități și abia apoi să fie puse împreună. Dacă anterior nu antrenezi bine abilitățile puse în această etapă, acest antrenament va fi adesea un eșec.
!!!La majoritatea cursurilor de formatori nu se antrenează complet fiecare abilitate, iar antrenarea pe grupuri de abilități se dorește a fi și prezentarea cea mai amplă, de final de curs, care durează maxim 5 sau 10 minute, la care primești un feedback și gata. Dar ce curs este atât de scurt, până ți discursurile TED au 18 minute.
Un curs este mult mai mult decât un discurs, nu ai cum să-ți dai seama de abilitățile unei persoane și nici de valoarea conținutului doar dintr-o sesiune de 5-10 minute.
-
JOCUL AMICAL (antrenarea abilităților în mediu sigur)
!!! Această etapă nu există la niciun curs de formatori. Ori nu ai cum să testezi dobândirea completă a tuturor abilităților decât în condiții reale de ”joc”, în condițiile vieții reale.
Singura diferență în această etapă fiind faptul că nu există o miză, iar audiența este foarte redusă și cu care cursantul se simte în siguranță.
Dacă vrei să devii trainer, sa livrezi cursuri sub orice formă, ai nevoie de antrenarea în condiții reale, într-un format complet de curs și cu o audiență sigură (trainerul și cel mult alte 2-3 persoane). Este ca repetiția actorilor pe scenă înainte de reprezentatia oficială. În cadrul IDEAL TRAINING PROGRAM se simulează această situație într-un curs de 3 ore.
-
JOCUL OFICIAL (antrenarea tuturor abilităților în condiții reale).
Da, la IDEAL TRAINING PROGRAM aceasta este tot o parte a antrenamentului, o parte integrantă a formării ca trainer profesionist, adică susții cursul complet pregătit prin toate etapele de mai sus cu public și cu miza reușitei, iar eu ca trainer sunt pe marginea terenului și te susțin, realizând anterior și un soi de certificare a calității pregătirii.
!! Nici această etapă nu o găsești la cursurile pentru formarea trainerilor/formatorilor.
Probabil că unii cred în continuare că această etapă că nu trebuie să fie parte din activitatea de pregătire, dintr-un curs. Însă, întrebarea este dacă vrei sau nu să obții rezultate concrete vizibile, dacă vrei sau nu să se simtă că știi să aplici și nu doar că știi ce mai ai de învățat. În plus, așteptările conducerii organizației sunt chiar acestea; poți să le ignori dar nu vei merge în direcția bună.
Cum ar fi ca fotbaliștii să nu joace niciun meci amical de pregătire, iar antrenorul să nu fie interesat de aceste ultime două etape?
În loc de concluzii
În toate cursurile clasice de formare a formatorilor (train the trainers) etapele 4 și 5 nu se fac niciodată (nu fac parte din concept), etapele 2-3 sunt incomplete, iar etapa 1 este mult supradimensionată.
Dacă ai dori să înveți cum să oferi un training complet ai nevoie să treci chiar tu printr-un astfel de model de pregătire, numai în acest mod vei putea înțelege exact valoarea acestui model de pregătire unic.
Vrei să înveți să concepi și să livrezi cursuri complete după modelul sportivilor de performanță?
Vino la ”IDEAL TRAINING PROGRAM”ca să simți pe pielea ta cum funcționează un astfel de sistem de pregătire pe care nu-l mai găsești nicăieri în România.
Accesează detalii : IDEAL TRAINING PROGRAM (I.T.P.).
Ar putea să te mai intereseze și articolele:
APEL LA DECENȚĂ ÎN ACREDITAREA TRAINERILOR
Dan Irimia / 14 Februarie 2024