REFLECȚIE sau Rătăcire în Experiență
Auzim adesea că cel mai bine este să învățăm din experiența proprie, ceea ce pare corect la o primă vedere. Apare însă o dilemă și se nasc câteva întrebări fundamentale ale căror răspunsuri ne pot clarifica cu privire la dacă și cât învățăm cu adevărat din propria experiență.
Răspunsurile la întrebări precum ce înțelegem prin ”a învăța din experiență”? cum știm dacă învățăm cu adevărat din experiență? ori putem învăța din propria experiență dacă nu putem observa efectele faptelor noastre? pot reprezenta un bun început în a constata dacă și cum ne îmbunătățim performanțele și acțiunile pe baza experiențelor noastre.
PARABOLA ”BROAȘTEI FIERTE”
Probabil că ați auzit parabola ”broaștei fierte”. Dacă pui o broască într-o oală cu apă care fierbe, va încerca imediat să se cațere pentru a ieși afară. Dar dacă pui aceeași broască în apă la temperatura camerei și nu o sperii, va sta liniștită. Apoi, dacă oala este pe o sursă de căldură și ușor-ușor apa fierbe, ceva foarte interesant se întâmplă. În timp ce temperatura crește de la 20 la 30 de grade Celsius, broasca nu va face nimic, ba chiar va da semne că îi face plăcere. În timp ce temperatura crește mai mult, broasca va deveni din ce în ce mai amețită până când nu va mai fi capabilă să se cațere ca să încerce să iasă afară. De ce? Pentru că sistemul intern de sesizare a amenințărilor la adresa supraviețuirii este setat să reacționeze la schimbări bruște ale mediului nu și la schimbările treptate de mică intensitate.
Așa se face că broasca nu a învațăt nimic din propria experiență trăită în oala cu apă care fierbe și întrebarea este DE CE?
În cartea ”A cincea disciplina – Arta și practica organizațiilor care învață”, Peter M. Senge spune că dilema cu care se confruntă organizațiile atunci când este vorba de învățare este următoarea: ”Învățăm cel mai bine din experiență, dar nu experimentăm niciodată în mod direct consecințele celor mai multe dintre cele mai importante decizii ale noastre.” El concluzionează că atunci când acțiunile noastre au efect în afara orizontului noastru de învățare, devine imposibil să învățăm din propria experiență.
Dept urmare, în opinia mea învățăm din experiență doar în măsura în care ne autoevaluăm respectiva experiență. Așadar, nu învățăm din experiență pur și simplu, ci învățăm din experiența evaluată. Altfel putem rătăci în experiența noastră, putem spune că avem foarte mulți ani de experiență într-un domeniu dar în absența evaluării pe care chiar noi trebuie să o facem, acea experiență devine o piatră tot mai grea care ne trage în jos, mai ales în dinamica vieții actuale.
CE ESTE DE FĂCUT?
Autoevaluarea constantă a experiențelor noastre înseamnă REFLECȚIE. Trebuie să reflectezi la experiența ta, iar reflecția nu se confundă cu gândirea. Reflecția este o analiză profundă dar simplă cu privire la cine ești și ce faci într-un anumit moment, într-o anumită situație.
Așa cum spunea Eric Greitens, ”Să te privești din afară înseamnă reflecție”, iar pentru asta ai nevoie să începi prin a-ți adresa întrebări relevante la care să-ți răspunzi sincer, cum ar fi: Cine vreau să fiu? Ce urmăresc să fac? Care este misiunea mea, scopul meu? Cum m-am descurcat? Ce trebuie să fac diferit data viitoare? Cum fac cei care sunt mai buni ca mine? Cum este viața mea? Cum învăț să reflectez la viața mea?
Avem uneori o ”experiență” în viața de cuplu de peste 15-20 ani și cu toate acestea căsnicia eșuează. De ce? Pentru că am trăit în paradigma ”broștei fierte”, fără să reflectăm în mod real la viața noastră. Lăsăm anii să treacă după principiul ”timpul le rezolvă pe toate”( dar depinde cum), acceptăm cu ușurință propriile scuze legate de creșterea copiilor și devenim de bună voie prizonierii obiceiurilor banale sau chiar agresive care ne domină viața fără să facem mai nimic. Iar acest mod de viață lipsit de reflecție reală se întâmplă și în profesie.
Prin abonarea la site-ul www.danirimia.ro puteți intra în posesia a 16 întrebări de reflecție foarte eficiente pentru activitatea profesională grupate în conceptul ”Măiestrie AAAA” și pe care le primiți gratuit.
Reflecția este cel mai simplu mod de a îmbunătăți ceva ce nu este ”stricat”, o modalitate prin care să dai culoare vieții tale, să-ți eficientizezi modul de lucru, să devii mai creativ, să ai mai mult succes și să fii mai fericit. Nu este nimic complicat, ci ține doar de tenacitate și de asimilarea unui obicei altminteri simplu. Să reflectezi la ceea ce ai făcut și la ce poți face în continuare.
O METODĂ SIMPLĂ ȘI EFICIENTĂ DE REFLECȚIE
Will Guild, fost militar timp de peste 30 ani în trupele SEAL, a avut o evoluție și o contribuție excepțională și în viața socială. El a inventat cea mai simplă și eficientă metodă de constientizare, de reflecție, care este foarte ușor de reținut și aplicat – OODA: Observă, Orientează-te, Decide, Acționează.
Modelul lui Will Guild presupune să răspunzi la patru întrebări pentru a fi conștient de situație și a lua cele mai bune decizii:
Observă: De ce sunt aici?
Orientează-te: Ce se întâmplă în jurul meu?
Decide: Ce voi face în legătură cu asta?
Acționează: Cum îi vor afecta acțiunile mele pe ceilalți?
Acestă metodă de reflecție presupune să răspunzi în ordine la fiecare întrebare și obligatoriu la toate cele patru întrebări pentru a putea lua cea mai bună decizie și poate fi aplicată în orice arie a vieții noastre – personal și profesional.
Iată două posibile situații în care vă puteți afla:
ACASA:
De ce sunt aici? (În această casă) Pentru că vreau să trăiesc cu această femeie pe care am ales-o să-mi fie parteneră de viață.
Ce se întâmplă în jurul meu? Relația noastră este măcinată de neințelegeri și ea îmi reproșează adesea că mă preocupă doar serviciul și ieșitul cu prietenii și că o neglijez.
Ce voi face în legătură cu asta? Îi cer scuze și îi spun că voi face tot posibilul să schimb asta pentru că o iubesc și vreau ca ea să fie fericită alături de mine.
Cum îi va afecta acțiunile mele pe ceilalți? Dacă îmi cer scuze și promit că mă voi schimba este posbil să mă îmbrățișeze și să avem o seară plăcută, relația nostră va înflori, iar copilul va fi bucuros să ne vadă mai mult timp împreună. Este posibil ca șefii sau unii prieteni să nu înțeleagă schimbarea mea, dar le voi spune că am o familie alături de care vreau să petrec mai mult timp.
LA SERVICIU:
De ce sunt aici? (La acel loc de muncă) Pentru că trebuie să câștig bani ca să-mi întrețin familia/să trăiesc.
Ce se întâmplă în jurul meu? Nu îmi place ceea ce fac, iar șefii mei se comportă urât cu mine.
Ce voi face în legătură cu asta? Îmi voi căuta un job la care să mă simt bine și să-mi placă să lucrez. Le voi spune șefilor că nu-mi place să țipe la mine, că am mai multă nevoie de ajutorul lor decât de reproșuri și le voi spune că nu vreau să mi se mai atribuie sarcini suplimentare neplătite.
Cum îi va afecta acțiunile mele pe ceilalți? Este posibil ca șefii mei să înțeleagă și să se producă o schimbare astfel încât să-mi facă plăcere să vin la serviciu. Este posibil să fiu dat afară și risc să nu am bani să plătesc ratele, dar voi căuta un alt loc de muncă sau pot începe să lucrez pe cont propriu la un vis pe care-l am de foarte mult timp și astfel să trăiesc și mai bine și cu mai puțin stres.
Dacă broasca ar fi cunoscut acest model de reflecție s-ar fi întrebat unde se află și ar fi aflat că este într-o oală cu apă fiartă, ar fi descoperit apoi că în jurul ei apa fierbe tot mai mult, apoi ar fi avut șansa să iasă din oală înainte să fie prea târziu, iar ceilalți s-ar fi bucurat că broasca trăiește încă și se bucură de viață. Dacă învățați să reflectați aveți mari șanse să ”supraviețuiți”.
Practic acest model de reflecție îl puteți aplica în absolut orice situație, când ai de rezolvat o problemă ori te afli într-un loc și trebuie să iei o decizie. Acest model reprezintă și o sursă excepțională pentru lideri și manageri atunci când trebuie să ia decizii în legătură cu oamenii pe care îi conduc. Întrebarea ”Cum îi va afecta acțiunile mele pe ceilalți?” cred că trebuie pusă undeva la vedere în fața oricărei persoane care conduce sau poate influența alți oameni.
Încercați modelul chiar acum și gândiți-vă la o situație, treceți-o în mod obiectiv prin cele patru întrebări și rezultatul reflecției va fi unul concret care vă poate aduce o viață personală și profesională mult mai bună.
O altă metodă este reflecția cu ajutorul poveștilor din viața ta. Poveștile tale de viață sunt surse inestimabile de acumulare a învățării cu condiția să descifrezi codul învățării din acele povești, să reflectezi la viața ta utilizând filtrul poveștii respective materializat prin ceea ce ai înțeles ca fiind relevant pentru tine. Capitalizăm experiența când o conștientizăm și o conștientizăm când reflectăm la experiențele pe care le trăim. Iar reflecția se produce concret prin exprimarea semnificațiilor pe care poveștile le au pentru tine și pentru viața ta.
Cartea ”FII MAGICIANUL VIEȚII TALE! – O Metodă Inedită Pentru a-ți Construi Brandul Personal” îți oferă 72 de povești prin intermediul cărora să reflectezi la CINE EȘTI și UNDE MERGI, precum și o metodă excelentă de a descoperi sensul tău în fiecare poveste. Detalii despre carte AICI: FII MAGICIANUL VIEȚII TALE
După ce ai citit acest articol, înțelegi importanța reflecției și ai aflat cel puțin o metodă eficientă de reflecție, îți recomand câteva articole foarte utile și citite de foarte multe persoane, cum ar fi: ”Peste/Sub vs. Cu”, ”De ce țipă șefii”, ”Dragă Profesore”, ”Dacă Iubești”, ”Manager 2020”, ”Scara Evoluției” . Articolele pot fi accesate din partea dreaptă a prezentului articol.
Trăiți o viață examinată! REFLECTAȚI!
Să vă fie de folos!
p.s. Dacă ți-a plăcut și dacă vrei să aduci plus-valoare, adaugă un comentariu și apoi distribuie prietenilor tăi.
HAR!
Dan Irimia – 28 Martie 2019
.
Comments
Excelent articol!
Multumesc!
Mă bucur că ați găsit ceva util în acest articol!
Mulțumesc pentru că l-ați citit!