5 SFATURI DE VIAȚĂ de la un părinte către copilul lui
Dragă tinere, îți ofer 5 sfaturi de viață, lecții pe care eu le-am învățat trăindu-le, uneori plătind un preț important, sperând că ar putea să-ți fie utile și ție mai ales la începutul aventurii prin viață.
Aceste sfaturi pentru tineri te pot ajuta și dacă ești părinte pentru că le poți prelua și transfera cu înțelepciune pentru copiii tăi.
De asemenea, dragi profesori, puteți folosi aceste lecții pentru a le insufla elevilor voștri.
Notă: Prin exprimarea ”tânăr” se înțelege, evident, atât femeie cât și bărbat.
1.Nu ești dator nimănui, nici măcar părinților tăi.
Toți cei care au făcut ceva pentru tine în viață au făcut pentru că așa au vrut ei, pentru că te-au iubit, au ținut la tine ori pentru că pur și simplu așa le este caracterul, să ajute și să fie generoși. Iar dacă au făcut lucuri pentru tine așteptând ceva în schimb, asta este doar problema lor. Nu ți-au spus ”Uite fac asta pentru tine, dar va trebui să……”
Însă, dragul meu tânăr ești dator față de conștiința ta și față de Dumnezeu. Vorbește din când în când cu tine și cu El, căci doar față de propria noastră conștiință și față de Dumnezeu suntem complet sinceri și dacă deschizi canalul comunicării cu divinitatea din tine ai putea afla răspunsuri la toate frământările și problemele tale. Dar pentru asta ai nevoie să îți dorești, căci cheia comunicării sincere cu tine și cu divinitatea este doar la tine.
2.Nimeni nu îți este dator cu nimic, nici măcar părinții tăi.
Dacă părinții au făcut ceva pentru tine nu înseamnă că au fost datori, ci pentru că te-au dorit, te-au iubit și te iubesc necondiționat. O dată ce ai devenit adult ești doar copilul lor cu aceleași drepturi și obligații ca și ei. Dar tot așa cum tu nu ești dator cu nimic față de părinți, nici ei nu sunt datori cu nimic față de tine. Respectă-i și fii recunoscător pentru cât au reușit să facă pentru ca tu să ajungi astăzi adult și poți face chiar mai mult decât au reușit ei.
Dacă ai făcut o faptă bună pentru cineva nu înseamnă că acea persoană îți este datoare cu ceva și nu te aștepta la asta. Bucură-te de fapta ta bună, punct! Tot ceea ce noi ca adulți (deci și tu) putem face este să oferim înțelegere, înțelepciune, un sfat, o idee venită din suflet, iar decizia rămâne doar a celuilalt, iar tu dacă ai o părere care nu a fost însușită de cel căruia i-ai oferit-o nu trebuie să te superi, să te întristezi, bucură-te că ai avut prilejul să îți oferi ajutorul, sfatul, ideea și acceptă persoana și decizia ei oricare ar fi aceasta și mergi mai departe în viață zâmbind și oferind.
Poți face ce vrei, poți merge unde îți dorești, poți avea tot ceea ce ai nevoie pentru a duce o viață fără griji, poți fi uneori nemulțumit de nivelul tău de venituri și de standardul de viață, ai dreptul să fii furios chiar, poți să nu ai parte de atâta iubire, respect și bună-voință câtă crezi că meriți sau câtă aștepți din partea celorlalți, dar nu uita niciodată să fii recunoscător pentru ceea ce ești și pentru ceea ce ai și nu ezita să-ți exprimi recunoștința cât mai des, si oferă primul. Încearcă terapia cu recunoștință și lumea din jurul tău se va schimba mult în bine. Dar începe tu prin a-ți exprima recunoștința, multumește pentru orice ”nimic”, fii tu persoana pe care vrei să o vezi în ceilalți și vei vedea cum și ceilalți (mulți dintre ei) îți vor întoarce recunoștința, chiar dacă nu imediat. Iar dacă nu o fac ei, vei primi sub diferite forme de la Univers recunoștința pe care tu ai oferit-o celorlalți.
3.Fii bun și îngăduitor cu tine însuți, dar și cu cei din jur.
Nu te judeca și nu te eticheta nepotrivit atunci când ceva nu-ți reușește. Ia-o de la capăt cu mai multă hotărâre. Viața este un teren de încercări iar eșecurile sunt adesea doar puncte prin care trebuie să trecem pentru a ajunge la destinație sau pentru a ne atenționa că pur și simplu trebuie să schimbăm calea sau strategia. Orice tânăr, orice adult oricât de bun și de intelligent ar fi, poate lua și decizii greșite. Iartă-te pentru greșeli și mergi înainte! Fii bun și generos și cu cei din jur, oferă ajutorul tău necondiționat, fă bine cât mai des. Binele nu înseamnă doar să oferi bani; o mână întinsă la nevoie, un zâmbet sau o vorbă bună pot fi mult mai valoroase decât banii.
Nu ezita să faci complimente sincere oamenilor pentru că este un semn de educație aleasă. Oamenii buni fac complimente, laudă și îi apreciază pe cei din jur, chiar și pe adversari. Dacă vrei să înveți să fii generos, începe prin a fi generos cu laudele și complimentele sincere.
Nu toți oamenii vor fi buni cu tine, nu toți cei care îți zâmbesc sau par bine-voitori îți vor dori binele, unii chiar te vor răni. Din păcate trăim într-o lume cu multe minciuni, dezinformări și răutate gratuită. Dar asta nu înseamnă că trebuie să fii mereu în gardă, mereu cu arma la picior pentru a te apăra de ”inamicul” probabil. Alege-ți cu grijă oamenii lângă care vrei să fii și locurile în care să te simți bine. Înconjoară-te de oameni care te pot ajuta să evoluezi. Alegerea oamenilor și prietenilor cu care te înconjori este esențială pentru o viață așa cum ți-o dorești. Dacă te vei înconjura de oameni agresivi vei fi și tu agresiv, dacă îți vei petrece timp important cu oameni care se plâng vei ajunge și tu să vezi numai negru în jur.
Oamenii optimiști te ajută să treci mai ușor peste dificultățile vieții. Păstrează-ți optimismul pentru sănătatea ta fizică și mentală, râzi cât mai des. Simțul umorului dezvoltat este atributul oamenilor inteligenți și creativi și a celor cu bunătate în suflet. Simțul umorului (nu sarcasmul) îți aduce un plus de echilibru astfel încât să nu vezi lucrurile doar în alb și negru.
Și lasă mereu opțiunile deschise, dar nu negocia și nu face compromisiuri cu valorile fundamentale!
4.Să-ți păstrezi mintea și sufletul deschise spre a învăța și a evolua continuu.
Școala a fost doar un teren de antrenament, dar învățarea este un proces care nu se încheie niciodată. Iar atunci când ajugi expert într-un domeniu nu uita să-i ajuți pe ceilalți, oferă din ceea ce tu ai acumulat. Iar dacă vei ajunge să conduci oameni, să nu uiți că tu ești acolo pentru a-i ajuta pe ei și nu invers. Ai în vedere că încrederea și loialitatea se câștigă prin fapte și pot fi pierdute foarte ușor. Fii un exemplu de onestitate, profesionalism și mai ales de umanitate. Îți spun asta ca om care a condus alți oameni timp de peste 28 ani în diferite domenii. Iar dacă vrei să devii foarte bun într-un domeniu ai în vedere trei lucruri: caută-ți un mentor bun – un om creativ, care a trecut prin etapele prin care treci și tu și care a muncit din greu să ajungă acolo sus. Apoi studiază tu însuți foarte mult, citește, mergi la cursuri, fii curios. Și nu în ultimul rând muncește din greu pentru visul tău, pentru scopul tău. Nu te lăsa doborât de pesimiști ori de cei care într-o formă sau alta vor încerca să te obstrucționeze.
Atunci când ai un scop bine conturat și în care crezi vei găsi și acțiunile pe care să le întreprinzi. Caută însă echilibrul în viața ta, munca este un mijloc și nu un scop în sine, acordă-ți timp pentru a visa, pentru cei dragi, pentru pasiuni și pentru viața de dincolo de serviciu.
5. Și, înainte de orice, te rog ai grijă de sufletul tău, de inima ta, iubește!
Un suflet lipsit de iubire este mai sărac, mai trist și dăunează chiar corpului fizic. Un om care nu iubește este mai aspru în primul rând cu el dar și cu cei din jur. Lipsa iubirii ridică un zid în jurul tău în interiorul căruia devii propriul prizonier. Trăind fără iubire este ca și cum ți-ai construi cavoul pentru suflet. Noi am fost creați de Dumnezeu pentru a iubi și a fi iubiți. Nevoia noastră de iubire este la fel ca a unui bebeluș care și-o obține plăngând, strigând, întinzând mâinile pentru a fi luat în brațe. Corpul și sufletul nostru continuă să aibă aceeași nevoie nestăvilită de iubire, plângem în interiorul nostru, țipăm la alții dar în fapt este strigătul disperat al lipsei de iubire și adesea din prea mult orgoliu ori din timiditate sau teamă nu mai întindem brațele către cel/cea pe care o iubim. Ne ambiționăm uneori fără sens să nu ne satisfacem această nevoie frumoasă, firească, fiziologică și sănătoasă.
Foarte multe dintre lucrurile rele în lume au la bază lipsa iubirii, provin din decizii ale unor oameni lipsiți de iubire.
O îmbrățișare pe zi aduce sănătate, revigorează și ne crește încrederea mai mult decât orice altceva. Lipsirea de iubirea reală, de gesturile de iubire prea mult timp te vor face să crezi că nu există iubire, timp în care vei deveni mai rece, mai distant, poate chiar mai insensibil, iar asta se va vedea în relația cu toți cei din jur, inclusiv cu cei dragi. Cu siguranță nu vrei ca viitorul tău copil să simtă ”răceala” părintelui care vei fi în absența iubirii, ci candoarea, bunătatea și iubirea ta.
Faptul că nu întâlnim persoana potrivită mai repede este până la urmă un lucru firesc și se poate întâmpla. Dar asta nu înseamnă să renunți la căutare, să renunți la călătoria vieții plină de iubire. Privește în jur, ieși din casă, distrează-te și vei găsi persoana care te va iubi cu adevărat și tu vei simți asta și vei cunoaște beneficiile iubirii. Dar nu uita că iubești doar pentru tine, nu îți pune fericirea în mâinile iubitului/iubitei căci doar așa poți trăi dezamăgiri în dragoste. Fericirea și iubirea sunt în interiorul tău și pe măsură ce le lași să se vadă, le oferi fără să aștepți ceva la schimb, atunci va veni lângă tine și persoana care te adoră și te iubește așa cum ai vrea, poate chiar într-un fel în care nici tu nu știi încă.
Cheia iubirii și a fericirii este doar la tine, deschide-ți așadar inima spre iubire și vei avea o viață împlinită, vei deveni adultul copt, înțelept și iubit.
Și nu uita că ceea ce gândești aceea trimiți în Univers de unde ți se va întoarce în viața ta exact ceea ce prin gândurile tale ai însămânțat.
Dragă tinere, ți-am oferit aceste sfaturi ca și cum le-aș oferi copilului meu.
Fii inteligent și învață din ele, fii tu însuți cu aceste lecții incluse în cine ești și treci pe banda de succes, bunătate și iubire din viața ta și vei avea o călătorie în care vei descoperi lucrurile mărețe pe care tu le meriți din plin.
Să ai o viață în care trăiești intenționat!
p.s. Ar putea să te intereseze și articolul ”Nu sunt copiii noștri, sunt fiii și fiicele vieții”
Dan Irimia/19 noiembrie 2020