CUM CITIM O CARTE DE DEZVOLTARE PERSONALĂ
Îmbrățișată de unii, ignorată sau respinsă de alții, sintagma ”Dezvoltare Personală” este tot mai prezentă în viața noastră, o auzim pe buzele multora (de bine sau de rău), o vedem pe rețelele de socializare, o întâlnim în portofoliul majorității firmelor de training ori în librării.
Dar CINE ESTE de fapt misterioasa ”Dezvoltare Personală”?
Dezvoltarea Personală (DP) este asemenea unei femei frumoase, elegante și seducătoare de care unii sunt atrași iremediabil, nu o scăpă din ochi și nu o lasă din mână, în timp ce alții o consideră o ”femeie ușoară”, o ”damă de companie” cu numele de cod ”DANGEROUS” și trebuie evitată. Există oameni care își petrec câteva ore zilnic în compania ei, dar nu prea au curaj să recunoască public și nici nu-i rostesc numele mai ales atunci când au în preajmă cunoscuți care nu ”agreează domeniul”, aceștia trăind cu DP ca într-o relație extraconjugală. Există anumite persoane care au prejudecăți în legătură cu DP care sunt generate de diferite motive sau experiențe nu tocmai plăcute, ei fiind aprigii detractori ai DP. Mai există însă și semeni de-ai noștri care-i cunosc sufletul și valoarea acestei DP, printre care recunosc că mă număr.
Unii dintre noi când intră într-o librărie sunt atrași ca un magnet de raftul sau categoria ”Dezvoltare Personală (DP)” iar alții strâmbă nasul și nici nu vor să audă. Nu sunt sigur dacă cei care nu se îndreaptă spre raftul DP sunt tot cei care nu prea intră într-o librărie ori nu citesc, așa la modul general.
Să facem puțină lumină
Argumentul # 1 – Tot ce acumulăm ne ajută să creștem
Încă de când ne naștem și începem să învățăm prin imitare de la părinți și apoi când mergem la școală și ne însușim anumite cunoștințe, intrăm de fapt într-un proces de dezvoltare personală. Tot ceea ce acumulăm ne ajută să creștem, așadar indiferent cum și de unde învățăm, indiferent prin ce metode și ce denumire poartă, totul contribuie la dezvoltarea propriei persoane. De ce matematica sau limba română nu reprezintă tot ”dezvoltare personală”? Păi nu contribuie acestea la creșterea capacității noastre de a ne dezvolta, a fi capabili să comunicăm sau să facem diferite calcule absolut necesare în aproape orice domeniu?
Exemplu. Școala nu ne învață să ne stabilim obiective – aspect care se reflectă negativ atât în viața personală cât și profesională -, iar o persoană cu experiență în stabilirea obiectivelor scrie o carte în acest sens. Faptul că acea informație se regăsește într-o carte de tip DP face ca informația respectivă să fie mai puțin valoroasă? Nicidecum.
Dacă astăzi citești o carte despre coaching deși nu deții o funcție în care să-ți fie utilă imediat, numești acea carte ca fiind de DP (la această categorie o și găsești în librării), dar dacă ești manager și citești aceeași carte de coaching o consideri o carte de dezvoltare profesională, de fapt fiind unul și același lucru – te dezvoltă ca om.
Așadar granița dintre dezvoltarea personală și profesională este una foarte fină, care astăzi aproape că nu mai există. Nu poți depăși un anumit nivel de evoluție în niciun domeniu profesional dacă nu te dezvolți în ansamblu ca OM.
Argumentul # 2 – ”Spălarea creierului” sau Detergent Personal
Dacă discutăm cu oamenii din jur despre ce cred ei că este DP, unii îți vor spune că sunt ori informații care nu se fac în școală ori nu le sunt necesare la locul de muncă, adesea aceste informații fiind catalogate ca fiind ”americănisme”, ori și mai abrupt, drept ”modalități de spălare a creierelor”.
Cât despre cea de-a doua afirmație aș întreba:
- De ce creierul nu trebuie să fie spălat și curățat din când în când de diferite ”mizerii” care ne-au invadat mintea ori de alte impurități, în timp ce corpul fizic ori dinții acceptăm că trebuie să-i spălăm? Poate pentru că dacă nu ne-am spăla corpul și dinții am primi cumva feedback negativ imediat de la cei din jur?
- Dacă mintea noastră, modul nostru de gândire, impuritățile adunate acolo ar mirosi, oare am înțelege mai bine că avem nevoie să ne spălăm și mintea din când în când? Iar această acțiune ar putea să se numească Dezvoltarea Personală sau Detergent Personal (dacă doar numele este problema).
- De ce acceptăm că un PC sau un telefon mobil au nevoie de update-uri frecvente, iar creierului nostru îi sunt suficiente ceea ce a învățat în școală și ce are nevoie pentru a-și face meseria?
Cu alte cuvinte, oamenii percep materiile de la școală ca fiind general necesare pentru a intra în viață, și numesc asta educație (pentru că așa a stabilit cineva cândva), iar ceea ce învață pentru a-și exercita atribuțiile de serviciu reprezintă dezvoltare profesională. Tot ceea ce nu intră în cele două categorii sunt considerate de detractori ca fiind dezvoltare personală, adică ceva ce nu percep ca fiindu-le utilă, adesea necitind conținuturi ci doar titluri. Diferă așadar doar ”prenumele” (personală, profesională) dar fac parte din aceeași mare familie ”Dezvoltare”.
Acest lucru este amplificat și de librării care, în încercarea de a ne face mai accesibilă vizita așează cărțile pe diferite domenii – Beletristică, Știință și Tehnică, Juridic, Dezvoltare Personală etc. De fapt toate te ajută să te dezvolți personal; Beletristica contribuie la dezvoltarea vocabularului tău, a imaginației, Știința și tehnica, Juridic te ajută în domeniile specifice de activitate, iar Dezvoltarea Personală reprezintă de fapt informații pe care nu le-am învățat la școală și nu sunt necesare unui anumit domeniu specific, dar îți pot folosi în ORICE domeniu sau în foarte multe. Aceasta este de fapt semnificația reală.
Argumentul # 3. Nu citesc “astfel de cărți”, prefer experiența.
Am auzit adesea oameni, lideri în anumite segmente profesionale care spun în esență că nu obișnuiesc să citească ”astfel de cărți” (Dezvoltare Personală) și că preferă să învețe din experiența proprie. Pentru cei care gândesc astfel (pe lângă faptul evident că ar trebui să trăiești sute de ani ca să ai parte de suficiente experiențe proprii din care să înveți), vă provoc să reflectați la acest mod de gândire.
Întrebări la care vă rog să vă răspundeți sincer. Doriți ca oamenii pe care îi conduceți să învețe din experiența voastră, din ceea ce ați acumulat valoros în domeniul profesional astfel încât să vă creșteți afacerea ori activitatea echipei voastre să fie mai eficientă? Presupun că doriți asta, caz în care întrebarea următoare este aceasta: Cum devine nerelevantă experiența voastră dacă o scrieți între paginile unei cărți? Acea experiență valoroasă devine ”astfel de cărți”? Nu cumva o dată transpusă în scris experiența valoroasă poate fi accesată mai des și de mai mulți oameni? Oare cineva care acceptă să învețe doar din propria experiență nu dovedește de fapt o inabilitate în managementul relațiilor, o lipsă de dorință în împărtășirea experiențelor, limitându-și astfel propriul potențial?
Faptul că cineva nu a citit ”Mindset” de Carol Dweck sau ”Reziliența” de Eric Greitens pentru că titlurile îi sună a DP nu înseamnă că nu are nevoie de informațiile reale și extrem de valoroase din acele cărți, doar că nu știe asta (fiind în faza numită ”nu știi că nu știi”). Și sunt multe astfel de exemple. O parte le găsești AICI: RECOMANDĂRI
Cu alte cuvinte experiența valoroasă pusă de cineva între coperțile unei cărți nu are cum să-i diminueze valoarea, nu are cum să devină ”câh” doar pentru că acea carte poate fi găsită în librării la categoria ”DP”.
Apropo, dacă vrei să afli dacă chiar înveți din propria experiență îți recomand articolul ”Reflecție sau Rătăcire în Experiență”.
CONCLUZIE: Omul nu a venit pe lume cu un ”manual de utilizare” și nici nu îi sunt suficiente pregătirea din școală, cea profesională sau experiența proprie. Avem nevoie să descoperim cum putem crește, cum puteam să ne dezvoltăm, cum putem deveni varianta noastră mai bună, cum putem evolua și pentru asta avem nevoie să învățăm și din experiența altora pe care o găsim în DP (cărți, materiale video, conferințe etc) și care este un soi de shortcut către o evoluție mai rapidă.
Dezvoltarea Personală reprezintă ceea ce nu am învățat la școală ori la locul de muncă dar am putea avea nevoie (însă nu știm încă).
Să ne gândim doar că iubirea și relațiile sunt cele pe care ni le dorim cel mai mult. Ne dorim să fim iubiți de părinți, de copii și de partener/ă, ne dorim ca cei dragi să înțeleagă cât de mult îi iubim, dar nu suntem învățați să iubim crezând că este suficient să învățăm iubirea din experiență, doar că, adesea, costul acestei ”experiențe” trăite pe propria piele duce la ruperea iubirii, la îndepărtarea de copii, de părinți și de cei dragi. Dacă am căuta să învățăm din anumite cărți de DP și apoi am aplica poate că relațiile și iubirile ar dura mai mult, iar lumea ar fi mai bună.
Cum să CITIM o carte/informație de tip DP
Uneori apar frustrări pentru cei care au citit o carte/informație de tip DP pentru că nu reușesc să pună în practică ceea ce citesc în respectivele cărți, iar ulterior afirmă că sunt ”teorii” ce nu se pot aplica, ori că nu dau rezultate. Iar acest lucru este uneori adevărat pentru simplu motiv că respectivele cărți nu sunt citite cum ar trebui pentru a da rezultate. Acești oameni citesc cărțile de tip DP ca pe un roman dar vor ca ceea ce citesc să se aplice în viața lor.
Iată câteva metode pe care eu le aplic atunci când citesc cărți de DP prin care reușesc să adaug în viața mea o mare parte din ceea ce citesc.
1.Citește cu un scop în minte.
Înainte de a începe să citești o caarte, stabilește-ți încă de la început un scop foarte clar. Întrebă-te ”Ce vreau să rețin din această carte?”, ” Unde vreau să aplic ceea ce citesc aici?” Atunci când începi să citești o carte de dezvoltare personală cu scopul în minte crește nivelul de atenție iar mintea înmagazinează mai ușor ideile respective. Apoi vei ști mai bine ce idei să evidențiezi sau vei nota (vezi punctul 2 de mai jos) ideile cele mai relevante care corespund scopului urmărit.
Poți să notezi ideile chiar acolo unde ai nevoie. Spre exemplu am găsit un studiu despre contribuția abilităților în obținerea avantajului competitiv și am notat acest studiu acolo unde aveam nevoie – intr-un curs referitor la creativitate. Dacă informația este prea amplă poți nota acolo unde te inetresează ideea pe scuri, numele cărții și pagina unde găsești informația și astfel te asigururi că folosești ceea ce citești.
2. Citește cu pixul în mână.
Cărțile de dezvoltare personală nu se citesc, se studiază. Ce înseamnă asta? Spre exemplu, eu citesc cărțile cu pixul în mână, subliniez ideile importante și fac în lateral anumite semne (cu 1, 2 sau 3 steluțe) care reprezintă un anumit nivel de importanță pentru mine. De ce procedez astfel? Pentru ca ulterior, când vreau să revăd (și îți recomand să faci asta), nu recitesc toată cartea, ci răsfoind, găsesc repede toate ideile care mi-au stârnit interesul. Altfel, chiar dacă vrei îți va fi foarte greu să găsești o idee care știi că ți-a plăcut.
Apoi, după 1-2 luni reiau cartea și transcriu cele mai importante idei într-un caiet special destinat pe care-l țin la vedere pe birou, iar atunci când iau o pauză adesea recitesc idei importante și astfel încerc să le aplic, simt că încep să facă parte din mine, din modul meu de gândire și acțiune și deseori îmi vin idei conexe.
Toate acestea mă ajută să înmagazinez mai bine în interiourul meu ideile pe care doresc să le aplic. De regulă, după o singură citire nu rămâne foarte mult (studiile spun că la o primă lectură reținem doar cca. 10%).
3.Manual de Utilizare pentru Autoturism.
Când îți achiziționezi un autoturism (să presupunem că pentru prima dată în viață ori unul cu multe dotări față de cel pe care-l aveai anterior) vrei în mod normal să descoperi tot ceea ce îți oferă acesta pentru a face condusul cât mai eficient și plăcut și pentru asta începi să studiezi manualul de utilizare. Poți citi manualul de utilizare liniștit în fotoliu în timp ce mașina este în parcare crezând că vei fi capabil să reții și să aplici. Doar că atunci când te urci la volan și vrei să aplici ceea ce ai citit în manualul de utilizare constați că nu-ți mai amintești, mai ales aspectele noi. Doar că nu manualul este problema ci modul în care l-ai citit. Și în niciun caz nu afirmi că ”nu se aplică în practică”, nu-i așa? Dar ce faci? Pui mâna pe manual și-l (re)citești pe secțiuni care te interesează direct în mașină pentru a asocia și aplica imediat ceea ce citești cu elementele concrete din mașină.
Așa este și în cazul unei cărți de dezvoltarea personală, dacă o citești fără să o asociezi direct cu viața ta și să o pui în practică imediat, pe segmente, vei constata la finalul citirii cărții că nu poți să o aplici.
Citește o carte de dezvoltare personală ca pe un manual de utilizare pentru autoturism! Pe măsură ce citești o informație utilă du-te în viața ta, fii sincer cu tine și întreabă-te cum să aplici? Nu este nevoie să citești toată cartea pentru a începe să aplici. Subliniază, marchează idei importante pentru a le reciti sau extrage-le ca notițe. Adesea autorii cărților de DP propun și exerciții practice de implementare pe care să le faci pentru ca acele informații să se ”aplice” și la tine. Cu alte cuvine dacă ”manualul de utilizare” spune spre exemplu că pentru a activa sistemul de autofrânare în caz de urgență trebuie să intri la ”Settings/Emergency Braking” și să selectezi ”ON” faci asta dacă chiar vrei să-l activezi. Orice altă acțiune sau inacțiunea ta va face nefolositoare acea opțiune într-o situație reală. Și nu-i poți imputa constructorului nimic.
Așadar dacă nu ”activezi” în viața ta opțiunile descrise într-o carte de DP nu-i poți imputa autorului că nu funcționează.
În plus, ai nevoie să recitești părți din ”manualul de utilizare” (aspectele subliniate, exercițiile din carte) mai des și să le aplici constant o perioadă și abia apoi să vezi dacă funcționează. Și la sala de sport dacă mergi, rezultatele nu se văd dacă mergi doar de câteva ori, nu-i așa?
4. Instrucțiuni de montaj mobilă.
În mod similar dacă îți achiziționezi o mobilă pe care trebuie să o montezi ai nevoie să urmezi instrucțiunile pas cu pas. Dar nu le citești până la capăt și apoi le închizi și începi să montezi, nu-i așa? Citești câte un pas și începi să aplici, apoi treci la următorul pas din instrucțiuni și aplici și tot așa până termini montajul. Fă același lucru când citești o carte de DP!
5. GPS.
O carte de dezvoltare personală funcționează ca un GPS, îți arată ruta mai rapidă către varianta ta superioară, dar tu ești singurul care decide să urmeze sugestiile GPS-ului. Unii dintre noi nu folosesc GPS-ul preferând să urmeze doar propria experiență, numai că adesea experiența lor bazată exclusiv pe trecut (căci de aceea este experiență) nu se mai potrivește cu situația reală din teren, au apărut drumuri noi, altele s-au stricat, au apărut restricții sau drumuri cu sens unic, autostrăzi și neluarea în calcul a unui GPS îți poate îngreuna substanțial posibilitatea de a ajunge la destinație – varianta ta mai bună – ori chiar te va ține prizonier pe un drum închis, îngust în loc să folosești autostrăzile și alte variante mai bune. Consideră din când în când să folosești cărțile de dezvoltarea personală ca pe un GPS!
6. Update soft PC/telefon.
Softurile telefoanelor mobile și ale PC-urile sunt actualizate foarte des (uneori zilnic) iar atunci când o actualizare este disponibilă ți se cere permisiunea de actualizare. Tu ai posibilitatea să accepți imediat, să amâni sau uneori chiar să refuzi. Dacă refuzăm sau amânăm de mai multe ori actualizarea, mesajul pe care-l primim este acela că anumite aplicații vor funcționa necorespunzător sau nu vor funcționa (am primit astfel de mesaje la un telefon care având memoria aproape plină nu mai putea face actualizarea).
Tot așa se întâmplă și cu ”softul” din capul nostru, are nevoie de actualizare destul de des mai ales în lumea în care trăim. Sigur că nu toate actualizările par a fi necesare (unele chiar nu sunt pentru unii dintre noi) însă, la un moment dat, când ai nevoie să realizezi anumite lucruri mai complexe softul PC-ului nu are performanțele pe care le aștepți. Tot așa este și cu update-ul minții, gândurilor tale, unele ”aplicații” nu mai funcționează corespunzător (atitudinea, capacitatea de schimbare, reziliența, motivația etc). Vei constata la un moment dat că ai o mentalitate fixă și nu știi de ce. Pentru că la un moment dat ai refuzat actualizarea.
Ai în vedere că informațiile învechite nu se șterg de la sine din mintea ta prin neutilizare. Creierul nu are tasta ”delete”. Update-ul nu funcționează prin ștergerea informațiilor din minte și apoi adăugarea altora, ci se face prin rescriere, prin adăugarea de informații noi care să le ”acopere” pe cele depășite.
Încă ceva
Dacă citești o carte de tip DP cu gândul că va fi o experiență neplăcută, așa va fi. Dacă te duci la teatru sau la film cu gândul că va fi urât, ceea ce îți va rămâne în minte vor fi momentele mai plictisitoare, scenele care îți displac. Dacă te duci cu gândul că vei vedea ceva frumos care te va bucura vei ”vedea” acele momente din spectacol și nu pe celelalte. Ține tot de programarea softului.
Îți recomand să accepți această ”actualizare” pe care ți-o ofer cu drag și cu speranța că vei reconsidera categoria ”dezvoltarea personală”. Iar dacă doar numele nu-ți place spune-i cum vrei, spre exemplu ”update sau actualizare soft intern”.
Acest articol este tot din categoria ”Dezvoltare Personală” așa că notează-ți ideile principale, folosește-l ca un ”manual de utilizare”, ”instrucțiuni de montaj”, ”GPS” sau ”update soft” (minte)!
Întreabă-te ”Sunt mulțumit în legătură cu punctul în care am ajuns?” (profesional și uman), iar dacă răspunsul tău sincer este NU atunci FĂ CEVA!
Dezvoltarea personală este ca o livadă unde se găsesc diverse fructe. Poate că nu îți plac toate tipurile de fructe, dar ai nevoie cu siguranță de cel puțin câteva fructe pentru sănătatea și evoluția minții tale.
p.s. Dacă ți-a plăcut sau nu și dacă vrei să aduci plus-valoare, adaugă un comentariu și distribuie prietenilor tăi.
Har!
Dan
Comments
Buna seara.
Frumos si interesant mesaj.
Prima dată când am avut ocazia să fac un curs de dezvoltare personală-a fost pt mine echivalentul unui refresh al vieții profesionale si personale.Ma regăsesc în fiecare cuvânt, expresie si am revenit total schimbată din punct de vedere mental. Aveam un brat de cărți pe care le-am savurat si eram uimită cate situații prin care am trecut erau descrise in acele rânduri. Mi-am dat seama unde greseam si mi-am jurat sa nu ma mai fac sa sufăr .Uneori daca ai prea mult bun simț esti luat de fraier. Asa ca am hotărât să fiu fermă. Asa am realizat câți prieteni, cunoscuți erau lângă mine doar pt interesul lor.Am pus punct, am facut curățenie in sufletul meu si sunt mândră si fericita de ce a rămas lângă mine.
Mă bucur să aud asta Ionela! Practic ceea ce spui este că după ce ți-ai făcut curățenie în minte, în gânduri prin intermediul cursului si a cărților ai reușit să vezi mai clar și să faci curățenie în sufletul tău dar și în jurul tău. Anumite cărți de dezvoltarea personală te ajută să te descoperi și să-ți descoperi potențialul, adesea fiind de natură să-și schimbe în bine întreaga viață. Îți recomand și cartea ”Așa cum gândește omul” de James Allen. Har!
Ma bucur ca indrazneste cineva sa scrie si despre asta, DP despre persoana.
Devorez carti si de fiecare data ma gandesc la ce minunat e ca cineva si-a facut timp sa o scrie si ca pot invata din ea, cred ca nu poti sa iti gasesti rostul, sensul vietii daca te opresti din a te dezvolta, a descoperi, a gusta…este o nevoie pe care daca stim a o satisface ne va presara praf de bucurie peste viata. Ma intreb de ce atata truda, riscuri, termene limita daca nu pentru un ‘mai bine’? si cum putem obtine acest mai bine daca nu prin a explora, incerca. In munca mea intalnesc oameni care sunt pro si deasemenea care cred ca au facut destul la scoala, insa stim ca la un moment dat trebuie sa fie vorba si depre ‘mine’ omul, si atunci ma intreb, daca mie nu imi pasa, de ce i-ar pasa altuia? egoist gand, dar daca nu incep cu mine, cea mai la indemana persoana, nu-i asa ca ma amagesc crezand ca fac pentru ceilalti. Am ajuns in urma cu cativa ani in acel moment in care nu imi placea si de atunci am pornit in calatoria minunata de updatare.
Multumesc,
Îți mulțumesc pentru comentariul tău foarte frumos și util, Anișoara! Așa este, dacă nu investești (timp, bani, efort) în dezvoltarea ta cu siguranță nu poți fi o investiție bună pentru ceilalți. Atunci când recrutez oameni care să lucreze alături de mine, una dintre întrebările esențiale este despre cum se dezvoltă personal, de unde, de la cine. Ce idee interesantă au descoperit în ultimul timp și care este cea mai recentă carte citită. Succes în toate și spor la ”devorat” cărți!