SCARA EVOLUȚIEI
Avem o viață agitată și stresantă pentru că suntem într-o eternă competiție. Vrem să urcăm cu orice preț.
Trăim într-o lume în care viteza cu care urci scara este mai importantă decât peretele de care aceasta este rezemată.
Indiferent ce faci totul este subordonat unui obiectiv suprem – să fii în vârful piramidei sociale și financiare, al topului, al premiilor, al notelor și al cozii de mașini de la semaforul următor.
Dar oare cine ne-a stabilit acest obiectiv? Ce știm despre peretele de care scara se sprijină? Oare mai este important pe ce ne sprijinim ascensiunea sau suntem adepții necondiționați ai lui ”scopul scuză mijloacele”?
În viteză către vârf cu orice preț.
Tot ce se întâmplă în viața noastră are inclusă la pachet și…viteza.
Când suntem copii alergăm către școală pentru a ajunge la timp, ne facem temele în ultimul moment, trebuie să răspundem primii, să luăm cele mai mari note, să fim premianți și mai ales trebuie să venim repede acasă.
La serviciu trebuie să ajungem la timp chiar dacă nu avem un task anume, o întâlnire (e bine să fii acolo pentru că dacă este nevoie de tine), facem mai toate lucrurile în regim de urgență deși suntem permanent acolo, lucrăm peste program (adică neplătit) și tot suntem în criză de timp, iar la plecarea in concediu de odihnă trebuie să ai cu tine telefonul și laptopul.
Iar dacă nu ești angajatul lunii, vânzătorul anului ori cel care câștigă competiții și bonusuri asta te face să te simți mic, la baza scării. Apoi suntem cu ochii ațintiți spre oportunitatea de a promova tot așa cum rudele țintesc bunurile chiar înainte ca posesorul să-și dea duhul.
”Concurența scoate tot ce este mai bun dintr-un produs și tot ce este mai rău din oameni” spunea David SARNOFF.
Dacă vrei să cumperi un lucru trebuie să te grăbești pentru că expiră oferta, alergăm în trafic încălcând reguli de circulație și trecând în față cu orice preț pentru că este cool să fii primul, să fii șmecher.
Să ai mulți bani, să fii în top 500, să ai o mașină mai scumpă, o casă cât mai mare sau ultimul tip de smartphone îți aduce o stare de plăcere efemeră precum o cutie frumos ambalată dar goală. Suntem în plină epocă a lui ”câștigătorul ia tot” și nu este cea mai potrivită cale.
Suntem pompieri în viața noastră, trăim în regim SMURD, permanent cu sirena pornită și probabil că acest mod de viață ne va duce în vârf, dar acolo vom fi adesea singuri, triști și bolnavi. Dacă nu cumva ultima treaptă înseamnă UPU, ori poate chiar vom fi murit de mult pe interior și tot ceea ce vom vedea privind în jos este scara pe care aleargă și ceilalți cu sirena pornită.
Nu știu dacă va apărea un ”agent” care să ne tragă pe dreapta și să ne suspende (fie și doar pentru o vreme) dreptul de a circula prin viață cu această viteză a inconștienței. Beția ascensiunii pare a fi noul hobby al oamenilor dar care crează dependență și poate produce distrugeri majore ale fibrei umanității.
Ascensiunea este în ADN-ul nostru, dar în ce ritm, cu ce preț? Cât mai valorează astăzi peretele pe care ne sprijinim scara evoluției?
Peretele evoluției
Și dacă….
…scara pe care urci este rezemată de peretele nepotrivit?
…în ascensiunea ta calci pe demnitatea și valorile celorlalți?
…peretele care susține scara pe care urci este șubred, găunos, lipsit de principii și valori?
…cuprins de beția ascensiunii uiți să te mai oprești în grădina iubirii și să te bucuri de călătorie?
Atunci trecem totul la ”ghinion”, ”victime colaterale” , ”asta-i viața” sau ”eu am adus bani în casă”.
Școala care stabilește premianți doar pe cei buni la toate (de parca asta ar fi posibil în viața zilnică) aduce în prim-plan cel mult niște tineri capabili să memoreze orice și mai puțin pe cei care creează și inovează, pe cei buni doar la sport, muzică sau desen.
Dacă la serviciu stimulăm și apreciem doar pe cei care au realizat și depășit planul (indiferent de moralitatea și principiile cu care au fost realizate) și nu susținem implicarea, efortul și dorința, atunci valorile organizației sunt doar elemente de marketing inuman și lozinci în care nimeni nu crede cu adevărat.
Promovarea, ascensiunea trebuie să fie un rezultat care să vină de la sine dacă muncești cu pasiune și ești stimulat și apreciat. Ascensiunea nu trebuie să fie un scop în sine lipsit de caracter și care nu se susține pe principii și valori. Caracterul nu are apariții sporadice, el este sau nu este.
Așadar dacă criteriile pe baza cărora stabilim ”premianții” sunt criterii nepotrivite cu viața și cu valorile reale atunci am sprijinit scara evoluției pe pereți găunoși care vor ajuta ascensiunea rapidă a non-valorilor, incompetenților, lingușitorilor, adică pe cei fără scrupule.
Perete fals vs. perete solid
Să te faci frate cu dracu până treci puntea nu este o scuză decât pentru cei ce vor să urce treptele sociale sprijiniți de pereți falși care se vor sfărâma la prima adiere de vânt mai serioasă. Ca sa nu mai spun cine poti deveni prin înrudirea cu dracu.
Ascensiunea cu orice preț ne transformă în acei oameni egoiști și incapabili de empatie, de sensibilitate reală, hipnotizați de imaginea treptelor pe care le urcăm în viteză.
Peretele pe care se sprijină scara evoluției tale este mai important decât viteza cu care urci. O ascensiune cu o viteză mai mică este în fapt mai mare dacă te sprijini pe valori solide, dacă ești demn, recunoscător și responsabil, dacă te respecți pe tine și pe ceilalți.
Alege să trăiești într-un ritm firesc fiind conștient că evoluția vine de la sine dacă faci lucrurile cu pasiune și ai credința că nu încalci valorile celorlalți și dacă ești mai tolerant și mai empatic – ajungi tot acolo dacă acorzi prioritate celor care ies cu mașina de pe străzile laterale.
Am ales să-mi acord timp pentru ceea ce-mi place, am ales să fac pauze mai dese pentru a mă bucura de priveliștea minunată vizibilă de pe treptele evoluției, ceea ce îti recomand și ție.
Iar dacă ar fi să înveți câteva lecții, acestea ar fi:
1. Peretele pe care se sprijină scara evoluției tale este mai important decât viteza cu care urci scara. Cele mai durabile realizări se obțin cu răbdare, în timp. Pâinea care nu este coaptă suficient nu este foarte bună, un copil vede lumina vieții doar după 9 luni. Viteza nu aduce viață, cel mult o distruge.
2. Caută peretele construit din valori și principii solide, fixează-ți apoi scara și urcă treptele în ritmul tău, bucurându-te de călătorie! Când urci pe o scară spijinită pe valori solide atunci ești cu adevărat OM iar viața ta devine ea însăși o valoare apreciată de ceilalți.
Acest articol este doar un început de reflecție cu privire la viața ta, dar pentru a reflecta eficient după o metodă patentată de un fost luptător în trupele SEAL îți recomand să citești și articolul ”REFLECȚIE sau Rătăcire în Experiență”.
De asemenea, pentru că în articol am vorbit despre valori, te invit să-ți descoperi valorile care te reprezintă cu ajutorul cărții ”FII MAGICIANUL VIEȚII TALE!” și cum poți să faci ca acestea să fie tot mai prezente în modul tău de gândire și acțiune. Detalii despre carte AICI.
p.s. Dacă ți-a plăcut sau nu și dacă vrei să aduci plus-valoare, adaugă un comentariu și distribuie prietenilor tăi.
Har!
Dan Irimia/15 iulie 2017
Comments
Bine zis Dan!La noi funcționează efectul de turma și promovarea non valorilor.
Cam asa ceva. Si asta pentru ca promovarea pseudo-valorilor, a non-valorilor este adesea benefica pentru cei care-i promoveaza. Ii pot conduce mai usor. A se vedea articolul Peste/Sub vs. Cu.