ISUS, un altfel de LIDER
Isus nu ne-a oferit doar o nouă religie, Isus nu ne-a arătat doar o perspectivă de viață diferită bazată pe iubire și iertare, Isus nu ne-a oferit doar o ancoră care să ne mențină în echilibru de-a lungul secolelor, Isus ne-a oferit și un alt model de lider.
Leadershipul pe care-l vedem astăzi în jurul nostru în companii și instituții este leadershipul creat pe baza conducerii militare. Și este cumva firesc, umanitatea a cunoscut încă de la începuturi foarte multe lupte, războie, confruntări, iar conducătorii trebuiau să fie în primul rând foarte buni luptători și strategi militari.
De altfel, cuvântul ”strategie” vine de la cuvântul grecesc ”strategos” care înseamnă ”general”, în esență ”strategia” însemnând ”arta generalului”, iar ”Arta Războiului” a lui Sun Tzu (general chinez) stă la baza principiilor managementului de azi.
Arhitectura și modul de conducere al companiilor și instituțiilor seamănă foarte mult cu ale unei armate, au la bază autocrația și au ierarhii asemănătoare cu a unei armate, în care teama, lipsa siguranței psihologice și stresul sunt atribute aproape generalizate și unde angajații trebuie doar să se supună ordinelor (sub diferite forme) și să le execute. Ieșirea din rând sau din cuvânt îți poate aduce mari probleme.
Iar liderii organizațiilor se aseamănă mai mult cu liderii militari, dau ordine, sunt nevoiți nu-i așa să ia ”decizii dure” în raport cu oamenii și prin asta spun că dovedesc reale calități de conducători. ”Pilat era crud și nu se dădea înapoi de la nimic.”, consemneză istoria despre Pilat din Pont. Sigur, cruzimea de azi îmbracă formele vremurilor (KPI, criză economică etc), cruzimea de azi se vrea a fi acceptată de cei cărora li se aplică.
Vocabularul folosit în companii are încă multe valențe militare și chiar războinice care trădează un mod de a fi, un mod de a conduce. Cuvinte sau expresii precum ”luptă”, ”arme”, ”tai și spânzur”, ”planul de bătaie” etc sunt încă foarte des folosite.
Liderii de astăzi nu interacționează decât foarte rar cu mulțimea, au sisteme de protecție, stau în birouri (adesea la etaje sau zone unde accesul este limitat) pentru că se tem și/sau vor să fie percepuți ca fiind altfel, importanți și ocupați. Și dau ordine, urmăresc rezultatele din spatele ecranelor, pedepsesc (pun pe alții să o facă) dacă nu se obțin rezultate și recompensează doar pe executanții fideli.
Ei urcă la tribune și țin discursuri, iar pentru orice nu iese bine găsesc vinovați și explicații în exterior, în alții. Iar dacă nu vor să ia o anumită decizie cei mai mulți lideri ai zilelor noastre se ”spală pe mâini” ca Pilat care în loc să-și îndeplinească rolul și să-l elibereze pe Isus pentru că nu i-a găsit nicio vină, a inventat votul popular ad hoc. Sună cunoscut? Astăzi sunt oameni ”condamnați” la oprobiu pe baza votului de pe rețele, iar Barabas (răul) întrunește mai multe ”voturi” (like-uri), justiția făcându-se adesea cu spectacol popular.
Liderii de astăzi seamănă în arta conducerii mai degrabă cu Pilat din Pont decât cu Isus din Nazaret. Degeaba spui ”Hristos a Înviat” dacă conduci ca Pilat din Pont.
Lumea de azi se învârte în jurul competiției, a luptei și a războaielor mai mult decât în jurul colaborării și a înțelegerii pentru că liderii lumii conduc după modelul lui Sun Tzu și a lui Pilat și nu după modelul lui Isus.
Isus a fost cel dintâi lider altfel, acel lider care conduce prin iubire și lumină și nu prin frică și întuneric. Isus este modelul de lider care a început ușor să răzbată, dar încă nu este lăsat să devină modelul predominant din cauza unor temeri false și a unor argumente similare cu cele în care principiile lui Isus nu erau acceptate de conducerile societății din acele vremuri.
Isus ne-a arătat cum trebuie să fie un lider preocupat în primul rând de oameni și din toate câte a făcut se poate desprinde câte o lecție despre cum ar trebui de fapt să fie un lider.
ISUS ne-a arătat că LIDERUL:
- este acolo jos la firul ierbii, printre oamenii pe care îi iubește sincer;
- are o viziune clară și mai ales știe să o facă înțeleasă pentru oamenii simpli;
- știe să vorbească convingător și atrage adepți prin credința într-o idee și prin puterea cuvintelor și nu prin forță sau amenințare;
- nu se teme de oamenii din jurul lui nici chiar atunci când simte că aceștia urmează să se lepede de El;
- acceptă și chiar provoacă discuțiile contradictorii, acceptă îndoielile, încearcă să facă cât mai bine ce depinde de el, explică în moduri diferite și îi înțelege pe oameni;
- face cea mai de jos muncă, oferind astfel un model de comportament și de trăiere;
- este liderul-mentor care știe cum să lucreze cu oamenii care cred în el, este un învățător care crește lideri;
- ne arată că nu știința sau competența sunt atributele principale pentru a reuși, ci credința și forța de a-ți urma credința, viziunea, visul;
- este el cel dintâi care face ceea ce apoi cere celorlalți să facă;
- nu obligă pe nimeni, ci inspiră prin ceea ce spune și face, prin forța exemplului personal;
- are răbadare cu ceilalți și iartă, nu pedepsește greșeala sau vorba contrară;
- are demnitate, onoare și principii solide cu care nu tranzacționează pentru nimic;
- se sacrifică pe el pentru toți ceilalți, pune interesul oamenilor înaintea interesului propriu;
- aduce încredere și speranță și atunci când pare că totul a murit, el îți arată că există viață, că poți reînvia, te poți reinventa în ceea ce faci și că finalul nu există decât atunci când îl acceptăm astfel, ca un final și nu doar ca o trecere spre altceva, spre alt mod de a fi sau a face, spre altă direcție sau sens.
Probabil că mai pot fi descoperite și alte lecții care să constituie un îndrumar pentru un nou model de lider, mai aproape de modelul Isus decât de modelul Pilat.
Isus este liderul care ne-a aratat că dacă tu ca lider ai credință în viziunea ta, lucrurile se vor întâmpla chiar dacă nu în ”mandatul” tău. Nu interesul de moment este important, ci ceea ce construiești pe termen lung.
Cred că a venit timpul ca ”Hristos a Înviat” să însemne și adoptarea modelului lui Isus în leadership.
Modelul de lider a lui Isus are la bază pacea, iubirea și iertarea, în timp ce modelul lui Pilat sau Sun Tzu are la bază războiul, ura și pedeapsa, în modelul lui Isus toți pot fi câștigători, în modelul lui Pilat doar unii.
Tu ce fel de lider ai vrea să fii? Ce tip de lider ai dori să te conducă?
Mulțumesc pentru că ai citit acest articol!
p.s. Dacă crezi că ar fi mai potrivit modelul de lider propus de Isus, atunci te rog distribuie acest articol și astfel împreună putem contribui la schimbarea modului actual de conducere. Opinia ta este de asemenea bine-venită.
Dan Irimia / 18 Aprilie 2023
Ar putea să găsești ceva util și în articolele:
Iar dacă ești interesat să devii un mentor autentic și eficient îți recomand: